Word jouw naam ook misbruikt op het internet?

update 31 maart 2021

Half maart maakte psychologe Heidi Windmolders mij er op attent dat mijn naam – net als die van haar en enkele andere collega’s – misbruikt werd door louche websites.

Bij een surftocht op google ontdekte ik verschillende websites met boodschappen zoals

Hier vind je die ene alleenstaande vrouw die je zoekt

energy.heartlesgeosisoundwebs.tk

Sonja Delbeecke? hoe maak je een jongen opgewonden Luik. België.

Bij het bekend maken van dit nieuws in de ledengroep van Konnektit bleek dat ik niet het enige slachtoffer was. Meer nog, ook in de facebookgroep van “psychotherapeuten in Vlaanderen” en “Klinische psychologen en pedagogen in Vlaanderen” bleken er heel wat collega’s te zijn die hiermee geconfronteerd werden.

Wordt mijn naam ook misbruikt?

Om te weten of jouw naam ook misbruikt wordt, dien je je naam en/of je praktijknaam in te tikken in de zoekmachine en dan krijg je alle website-adressen waarop jouw naam vermeld staat. 

Bij de meeste collega's zijn de louche websites pas via google te vinden op bladzijde 4 of later, maar bij anderen is het al zichtbaar op pagina 1. De websites eindigen meestal met .tk, .cf of .gp.

Groepsklacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter

Na overleg met onze Konnektit advocaten werd er beslist om hiertegen in groep te reageren. Iedereen die slachtoffer is - en dus zichzelf vermeld zag op websites waaraan hij niet wenst gelinkt te worden - kon zich bij deze klacht aansluiten.

Na overleg met Heidi Windmolens en Stef Joos (moderator van de facebookgroep klinische psychologen en orthopedagogen) werd beslist dat ik alle klachten zou verzamelen en vervolgens onze advocaat de opdracht zou geven om klacht in te dienen bij de onderzoeksrechter.

Een strafklacht indienen bij de onderzoeksrechter met burgerlijke partijstelling zorgt er voor dat de onderzoeksrechter deze zaak moet onderzoeken en dat je als slachtoffer geïnformeerd worden over de stand van zaken in het dossier.

Het is in deze context immers niet alleen belangrijk dat de websites verdwijnen, maar ook dat we weten wat er aan de basis ligt... Werd er een website met onze gegevens gehackt of heeft er iets anders hiervoor gezorgd? Want als we het probleem niet bij de basis aanpakken, wordt er misschien wel 1 website verwijderd, maar komen er 3 andere in de plaats...

Een klacht indienen als individu bij de politie kan ook, maar dit biedt volgens onze advocaten geen garanties naar verder onderzoek en werkt doorgaans ook veel trager. Ook een mailtje sturen naar google kan, maar of je snel reactie krijgt, dat valt af te wachten. Bijkomend kan de melding aan google ervoor zorgen dat die ene link verwijderd wordt, maar dit biedt geen garantie dat er geen nieuwe websites verschijnen in de toekomst.

Groepsklacht werd ingediend

Verschillende collega's lieten weten dat zij het slachtoffer van deze internetfraude waren en hebben samen een groepsklacht ingediend in samenwerking met het advocatenkantoor Dewallens & Partners. Ze worden persoonlijk geïnformeerd omtrent het verdere verloop van de procedure.

Wat als ik na 30 maart 2021 vaststel dat ik benadeelde ben?

Ook na 30 maart 2021 kan je je nog registreren als benadeelde via dit formullier.

Download hier het formulier om je te melden als slachtoffer vanaf 31 maart 2021.pdf

Voor alle duidelijkheid: je dient geen lid te zijn van Konnektit om je hierbij aan te sluiten. We zorgen voor iedereen die het slachtoffer is van deze internetfraude.

Vragen?

Heb je nog vragen? 1 adres: sonja@konnektit.be

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en heeft ze zichzelf de missie gegeven om te zorgen voor zorgers.

Volgend bericht

Vorig bericht

Alle berichten

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier