Konnektit blogt

Filter op...
Filter op

Respectvol samenwerken in de sociale sector, een illusie?

"Wij zijn beter dan zij". Om de x aantal tijd wordt deze boodschap in de media verspreid. Is het dan echt een illusie om in de sociale sector te streven naar  multidisciplinaire samenwerking met respect voor ieders expertise?

Mag iedereen zich psychotherapeut noemen?

De afgelopen dagen had ik met verschillende mensen een discussie over het onrechtmatig gebruik van de titel “psychotherapeut”. Het klopt dat dit geen erkende, geen beschermde titel is en toch mag niet iedereen deze titel zo maar gebruiken. In deze blog leg ik uit waarom dit niet mag.

Maak jij je schuldig aan dichotomie?

Je huurt een ruimte in een groepspraktijk en dient hiervoor een bijdrage te betalen à rato van 20% van de omzet van de afgelopen maand. Mag een vergoeding op deze manier berekend worden? Het antwoord lees je in deze blog

Cliënten zijn geen koopwaar, maar cliënten afwerven mag

Cliënten mogen niet onder druk gezet worden om te kiezen voor de ene of de andere hulpverlener. Zij hebben het recht om vrij te kiezen door wie ze begeleid willen worden. Dit recht op vrije keuze is een recht dat terug te vinden is in de wet op de patiëntenrechten. Maar hoe zit het dan met het niet-concurrentiebeding dat we vaak lezen in contracten die aangeboden worden door coördinatoren van groepspraktijken?

Wanneer mag je je beroepsgeheim opzij schuiven?

Wat zijn de rechtvaardigingsgronden om het beroepsgeheim aan de kant te schuiven? In deze blog bieden we hierop een antwoord.

 

Een cash-vrije praktijk, mag dat?

Steeds vaker betalen cliënten elektronisch, maar mag je praktijk ook volledig cash-vrij zijn? Het antwoord lees je in deze blog.

Ken je de regels om onbetaalde facturen bij cliënten te innen?

Het innen van een onbetaalde factuur bij een cliënt gaat steeds gepaard met extra kosten. De wetgever heeft het innen van deze kosten aan strengere voorwaarden onderworpen. Dit kan betekenen dat je je algemene voorwaarden moet aanpassen. In deze blog geef ik een overzicht van de wijzigingen die vanaf 1 september 2023 van toepassing zijn.

Levert de Open Universiteit een volwaardig diploma psychologie af?

Is een Master Psychologie behaald aan de Open Universiteit een volwaardig diploma? In deze blog geef ik een antwoord.

Wat moet je weten als je je titel van klinisch psycholoog wil opgeven?

De wijze waarop de wetgever de afgelopen jaren vorm gaf aan het beroep van klinisch psycholoog zorgt ervoor dat sommigen zich afvragen of ze nog wel als gezondheidszorgberoep (ook wel WUG-er genoemd) willen werken. In deze blog sta ik stil bij het visum, de erkenning en wanneer je wel / niet de titel van klinisch psycholoog mag dragen.

6 tips om gebruik te maken van no show fee

Als zelfstandig hulpverlener heb je het ongetwijfeld al meegemaakt; een cliënt maakt een afspraak maar komt vervolgens niet opdagen zonder verwittiging. Sommigen rekenen in dat geval een “no show fee” of verzuimvergoeding aan. Maar kan dit?

Hoeveel mag ik vragen voor een gesprek?

Hoeveel mag ik vragen voor een gesprek? Een moeilijke vraag. Toch is een correct tarief vaak het verschil tussen een acceptabel loon en vrijwilligerswerk. Welk tarief past bij jouw praktijk? Je leest er alles over in deze blog.

Mag je adverteren op facebook?

Steeds vaker zie ik het op mijn tijdslijn opduiken, gesponserde Facebookberichten waarin collega’s hun praktijk en/of hun aanbod voor individuele of groepssessies al of niet in het kader van de RIZIV conventie voorstellen. Maar mag dit?

Help, mijn factuur wordt niet betaald

Wat doe je als een cliënt niet betaald? In deze blog geef ik je 5 tips.

Starten als zelfstandige, hoe doe je dat?

Ga je binnenkort aan de slag als zelfstandig psycholoog, psychotherapeut, seksuoloog, orthopedagoog, coach, bemiddelaar, psychologisch consulent of counselor lees dan deze blog waarin ik je wegwijs maak in de formaliteiten die je dient te vervullen.

De KMO-portefeuille anno 2023

Sinds 1 januari 2023 zijn de voorwaarden om recht te hebben op een subsidie vanuit de KMO-portefeuille nog maar eens eenzijdig gewijzigd. In deze blog zet ik alles op een rij.

Staan de juiste gegevens vermeld in de Kruispuntbank?

Sinds de opstart van je praktijk deden er zich misschien veranderingen voor: naast je werk als psychotherapeut organiseer je nu misschien ook workshops of heb je een 2e vestiging geopend of ben je recent verhuisd…Het zijn slechts enkele voorbeelden van de wijze waarop je praktijk doorheen de tijd verandert. Heb je er ook aan gedacht om deze wijzigingen te laten vermelden in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO)? In deze blog vertel ik je waarom dit belangrijk is.

8 zaken die verplicht op jouw website en facebookpagina moeten staan

Heeft jouw praktijk een website of Facebookpagina? Lees in deze blog welke zaken je verplicht bent om te vermelden op jouw website.

Hoe maak ik een factuur?

Als zelfstandig hulpverlener ben je ongetwijfeld een expert in je vak, maar hoe zit het op administratief vlak? Regelmatig krijg ik van leden te horen dat ze hierin minder expertise hebben. In deze blog helpen we je alvast bij de opmaak van een correcte factuur.

Elektronisch betalen verplicht vanaf 1 juli 2022

Als zelfstandige moet je sinds 1 juli 2022 jouw cliënten de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen. In deze blog lees je er meer over.

Gebruik jij ook facebook als medium om hulpvragen van cliënten te delen?

Er gaat geen dag voorbij of ik zie in nagenoeg elke facebookgroep voor psychologen / psychotherapeuten / orthopedagogen/ coaches / … hulpvragen voor cliënten gepost worden of intervisievragen gesteld worden. Maar kan dit zo maar? In deze blog geef ik het antwoord.

Wist je dat je als zelfstandige in bijberoep geld weggooit ...

Als bijberoeper gooi je elk kwartaal geld in de vuilnisbak... Hoe dit komt, lees je in deze blog

Heb je al je Reprobel licentie in orde gebracht?

In deze blog vertel ik je hoe je jezelf in orde kan brengen voor de reprobel licentie, de vergoeding voor papieren kopieën en prints, en digitaal gebruik.

Tips voor een vlotte voorstellingstekst op www.ikzoekhulp.be

Op www.ikzoekhulp.be staan ondertussen de gegevens van honderden hulpverleners. Hoe zorg je ervoor dat jouw profiel de bezoeker aanspreekt? In deze blog krijg je enkele tips.

4 tips om rekening mee te houden wanneer je overweegt om je tarieven te verhogen

Overweeg je als zelfstandig hulpverlener om je tarieven te verhogen? Alles wordt immers duurder … In deze blog deel ik mijn inzichten die jou helpen wanneer je de knoop hebt doorgehakt.

Hoe communiceer je met vluchtelingen uit Oekraïne?

In deze blog geeft Erik de Soir 10 tips waarmee je best rekening houdt wanneer je met vluchtelingen communiceert.

Mag je zomaar personen filmen of fotograferen?

Iedereen, of toch bijna iedereen, heeft een smartphone en de meeste computers hebben een ingebouwde webcam. Foto’s nemen, filmpjes opnemen… we doen het ondertussen allemaal. Maar mag je zomaar iemand vastleggen op beeld? Het antwoord lees je in deze blog

Psychotherapie vrijgesteld van btw

Ben je vrijgesteld van btw als je psychotherapie aanbiedt? Je leest het antwoord in deze blog

Geen financiële zorgen als je ziek bent ...

Een ongeval of ziekte is snel gebeurd. Als dit tot gevolg heeft dat je tijdelijk of zelfs definitief niet meer kan werken kan dit grote financiële gevolgen hebben. 

De RIZIV conventie doorgelicht

Op 15 september jl. organiseerden Uppsy-Buppsy en Konnektit het webinar "De conventie doorgelicht".

Ken jij de 4 pensioenpijlers?

In deze blog ontdek je de 4 wegen naar een financieel comfortabel pensioen als zelfstandige.

Hoe zorg ik ervoor dat ik continu nieuwe aanmeldingen krijg?

Ontdek in deze blog hoe hulpzoekenden en doorverwijzers de weg kunnen vinden naar jouw praktijk.

 

Is jouw website up to date?

Een website is vaak de eerste kennismaking tussen jou en jouw cliënt. En bij een eerte kennismaking hoort een eerste indruk. Is die indruk niet positief, dan zullen ze jou niet contacteren.
Neem dus even de tijd om jouw website eens onder de loep te nemen.

Oproep aan de beroepsverenigingen voor psychotherapie

In 2017 zorgde een arrest van het Grondwettelijk Hof ervoor dat er "psychotherapeuten met verworven rechten" werden geboren. Maar anno 2020 bleek dit een lege doos te zijn. Via deze open brief deed ik een oproep om hier verandering in te brengen...

10 tips om "out of office" optimaal in te zetten

Ben jij al aan het aftellen naar jouw verlof? Een periode om even niet bezig te zijn met het werk, maar gewoon te genieten … Maar alvorens je in verlof gaat nog even dit. Heb je al nagedacht over jouw communicatie m.b.t. jouw verlof? Eén van de dingen die je wellicht gebruikt, is een “out of office” melding. Ik geef je graag 10 tips om dit optimaal in te zetten.

5 tips om te werken aan jouw praktijk

Maak jij wel eens tijd om aan jouw praktijk te werken of werk jij vooral in jouw praktijk?

Worden jouw gegevens ongevraagd online gepubliceerd?

Heb je jezelf al eens gegoogeld en vastgesteld dat jouw naam, praktijkgegevens, … ongevraagd gebruikt werden op een platform? Weet dat dit niet zo maar mag...

3 tips om je grenzen als hulpverlener te bewaken

Ben jij ook een zorger die moeilijk zijn eigen grenzen kan bewaken? Dan zijn deze 3 tips voor jou.

3 tips om te scoren met jouw profiel op ikzoekhulp.be

Op onze website ikzoekhulp.be zijn er profielen die heel goed scoren en andere die weinig tot zelfs geen nieuwe cliënten opleveren. Maak gebruik van deze 3 tips om jouw profiel te optimaliseren en haal zo maximaal rendement uit jouw lidmaatschap.

3 redenen waarom ik ervoor kies om zichtbaar te zijn in het straatbeeld

Valt jouw praktijk op in het straatbeeld of kies je voor de anonimiteit? In deze blog vertel ik je waarom ik kies voor zichtbaarheid.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.