De afgelopen dagen had ik met verschillende mensen een discussie over het onrechtmatig gebruik van de titel “psychotherapeut”. Het klopt dat dit geen erkende, geen beschermde titel is en toch mag niet iedereen deze titel zo maar gebruiken. In deze blog leg ik uit waarom dit niet mag.
Cliënten mogen niet onder druk gezet worden om te kiezen voor de ene of de andere hulpverlener. Zij hebben het recht om vrij te kiezen door wie ze begeleid willen worden. Dit recht op vrije keuze is een recht dat terug te vinden is in de wet op de patiëntenrechten. Maar hoe zit het dan met het niet-concurrentiebeding dat we vaak lezen in contracten die aangeboden worden door coördinatoren van groepspraktijken?
Het innen van een onbetaalde factuur bij een cliënt gaat steeds gepaard met extra kosten. De wetgever heeft het innen van deze kosten aan strengere voorwaarden onderworpen. Dit kan betekenen dat je je algemene voorwaarden moet aanpassen. In deze blog geef ik een overzicht van de wijzigingen die vanaf 1 september 2023 van toepassing zijn.
De wijze waarop de wetgever de afgelopen jaren vorm gaf aan het beroep van klinisch psycholoog zorgt ervoor dat sommigen zich afvragen of ze nog wel als gezondheidszorgberoep (ook wel WUG-er genoemd) willen werken. In deze blog sta ik stil bij het visum, de erkenning en wanneer je wel / niet de titel van klinisch psycholoog mag dragen.
Sinds de opstart van je praktijk deden er zich misschien veranderingen voor: naast je werk als psychotherapeut organiseer je nu misschien ook workshops of heb je een 2e vestiging geopend of ben je recent verhuisd…Het zijn slechts enkele voorbeelden van de wijze waarop je praktijk doorheen de tijd verandert. Heb je er ook aan gedacht om deze wijzigingen te laten vermelden in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO)? In deze blog vertel ik je waarom dit belangrijk is.
Er gaat geen dag voorbij of ik zie in nagenoeg elke facebookgroep voor psychologen / psychotherapeuten / orthopedagogen/ coaches / … hulpvragen voor cliënten gepost worden of intervisievragen gesteld worden. Maar kan dit zo maar? In deze blog geef ik het antwoord.
Op www.ikzoekhulp.be staan ondertussen de gegevens van honderden hulpverleners. Hoe zorg je ervoor dat jouw profiel de bezoeker aanspreekt? In deze blog krijg je enkele tips.
Iedereen, of toch bijna iedereen, heeft een smartphone en de meeste computers hebben een ingebouwde webcam. Foto’s nemen, filmpjes opnemen… we doen het ondertussen allemaal. Maar mag je zomaar iemand vastleggen op beeld? Het antwoord lees je in deze blog
In 2017 zorgde een arrest van het Grondwettelijk Hof ervoor dat er "psychotherapeuten met verworven rechten" werden geboren. Maar anno 2020 bleek dit een lege doos te zijn. Via deze open brief deed ik een oproep om hier verandering in te brengen...
Ben jij al aan het aftellen naar jouw verlof? Een periode om even niet bezig te zijn met het werk, maar gewoon te genieten … Maar alvorens je in verlof gaat nog even dit. Heb je al nagedacht over jouw communicatie m.b.t. jouw verlof? Eén van de dingen die je wellicht gebruikt, is een “out of office” melding. Ik geef je graag 10 tips om dit optimaal in te zetten.
Op onze website ikzoekhulp.be zijn er profielen die heel goed scoren en andere die weinig tot zelfs geen nieuwe cliënten opleveren. Maak gebruik van deze 3 tips om jouw profiel te optimaliseren en haal zo maximaal rendement uit jouw lidmaatschap.