5 tips om te werken aan jouw praktijk

Maak jij wel eens tijd om aan jouw praktijk te werken of werk jij vooral in jouw praktijk?

Als ik je de vraag stel “Hoeveel uur per week werk jij in jouw praktijk?, dan kan je daar ongetwijfeld snel een antwoord op bieden. Maar hoe zit het als ik je de vraag stel Hoeveel uur per week werk jij aan jouw praktijk?

 

Om je praktijk te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig niet alleen in maar ook aan je praktijk te werken. Net zoals je tussen 2 sessies stilstaat bij de wijze waarop een begeleiding verloopt, is het belangrijk om als ondernemer regelmatig het helicopterperspectief in te nemen en te reflecteren over jouw praktijk.

 

Vanuit metapositie naar je praktijk kijken, kan het verschil maken tussen groeien of stagneren en dan bedoel ik het niet alleen op het vlak van omzet.

 

Als we de tijd nemen om aan onze praktijk te werken, kunnen we stilstaan bij vragen zoals:

  • heb ik te veel / te weinig aanmeldingen?
  • krijg ik die cliënten / patiënten doorverwezen waarmee ik het liefste werk?
  • is mijn praktijk rendabel?
  • kan ik zaken efficiënter aanpakken?
  • waar wil ik binnen 5 / 10 jaar staan op professioneel vlak? En wat moet ik hiervoor vandaag doen?
  • heb ik voldoende tijd voor gezin / familie / vrienden?
  • ...

 

Door stil te staan bij deze vragen, werk je aan de bloei van je praktijk. Dit kan zijn in de vorm van meer cliënten / meer omzet realiseren, maar ook je anders organiseren zodat je meer vrije tijd hebt om met je gezin & je vrienden door te brengen… 

5 tips om te werken aan jouw praktijk

 

Stel het niet langer uit en start nu met werken aan jouw praktijk naar de next level. Ik geef je alvast 5 tips om te starten:

 

Tip 1: plan vanaf nu elke week een moment “werken aan mijn praktijk”

 

Zet het gewoon in jouw agenda en zorg ervoor dat je ongestoord kan werken. Maak van dit moment gebruik om je praktijk vanuit metapositie te bekijken. Wat loopt goed? Wat wil je veranderen? Hoe ga je dit aanpakken?

 

Tip 2: stel jezelf de vraag: "werk jij met de voor jou gepaste cliënten?"

 

Wie zijn jouw cliënten? Welke problemen pak je aan? Zijn dit de problemen / cliënten waarmee je het liefst werkt? Communiceer je hierover duidelijk naar potentiële doorverwijzers en cliënten?

Ben je reeds lid van Konnektit? Bekijk dan even je profiel op ikzoekhulp.be. Is het voor anderen duidelijk wat je aanbiedt?

 

Tip 3: bekijk jouw financiële structuren

 

Je bent ondernemer dus weet je dat het ook belangrijk is om bezig te zijn met jouw financiën. Waar geef je (te veel) geld aan uit? Welke omzet wil je realiseren? Welke financiële aanpassingen dienen er te gebeuren of zit het goed?

 

Tip 4: welke kennis wil je in de komende maanden laten groeien?

 

Welke kennis dien je te verzamelen om van jouw praktijk een succes te maken? Dien je je methodieken als hulpverlener verder uit te breiden of heb je eerder nood aan kennis m.b.t. het ondernemerschap? Klik hier voor inspiratie

 

Tip 5: zoek steun

 

Als je het moeilijk vindt om deze helikopterpositie in te nemen, contacteer mij dan en dan ga ik samen met jou op pad om aan jouw praktijk te werken.

 

     

Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

© update 2024 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

 

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in.

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.