Steeds vaker betalen cliënten elektronisch, maar mag je praktijk ook volledig cash-vrij zijn? Het antwoord lees je in deze blog.
Sinds 1 juli 2022 moet je als zelfstandig hulpverlener aan jouw cliënt de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen. Op welke manier dit kan, kan je lezen in deze blog. Maar betekent dit ook dat je volledig elektronisch mag werken en dus een cliënt mag verplichten om elektronisch te betalen?
Neen, een cliënt die cash wil betalen, moet dit kunnen. Er is namelijk een Europese verordening die zegt dat cashbetalingen in geen geval geweigerd mogen worden. Contant geld is en blijft een wettelijk betaalmiddel dat je als zelfstandige niet mag weigeren.
Er zijn 4 gevallen waarbij de zelfstandige wel cash geld mag weigeren:
Als de zelfstandige in één van bovenstaande uitzonderingen valt, kan hij dit op een affiche meedelen die zichtbaar is voor de klant. Maar bij die mededeling moet ook vermeld staan om welke reden de zelfstandige cash geld weigert. Die kan bijvoorbeeld melden dat die geen cash geld van 3.000 euro of meer aanvaardt. Maar zonder reden een affiche ophangen of op je website vermelden dat er geen cash aanvaard wordt - zonder in de uitzonderingsgevallen te vallen - mag niet.
Gezien de 4 uitzonderingen niet bij ons als zelfstandig hulpverlener van toepassing zijn, kunnen wij dus geen cash weigeren en is een cash-vrije praktijk dus niet conform de wet.
Inbreuken kunnen gesanctioneerd worden met een administratieve boete van 200 euro tot 2.000 euro. Als deze administratieve boete niet betaald wordt, kan dit door middel van een strafrechtelijke procedure oplopen tot een boete van 400 tot 4.000 euro.
Vond je deze blog interessant en wil jij meer info omtrent de do's en don'ts als zelfstandig hulpverlener?
Wordt dan lid van Konnektit en krijg toegang tot onze volledige infotheek waar je informatie vindt over ondernemerschap, verzekeringen, gezondheidsrecht en nog veel meer ...
Klik hier voor meer info over het lidmaatschap
Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.
Voetnoten
© 2023 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden