“Ik heb het al verschillende keren meegemaakt dat ze mij niet betaalden. Ik heb het altijd gewoon laten passeren, maar nu ben ik het beu. Heb je tips hoe ik dit kan aanpakken?”. Dit bericht schreef Nathalie M mij eerder deze week. In deze blog deel ik 5 tips om wanbetalers te vermijden.
Eerst en vooral zegt het spreekwoord: voorkomen is beter dan genezen. Deze tips kunnen hierbij helpen
Als je met factuur werkt, zorg dan voor goed opgestelde algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn de zogenoemde ‘kleine lettertjes’ die op al je facturen vermeld staan. Het zijn jouw spelregels voor elke commerciële transactie.
Enkele suggesties m.b.t. de algemene voorwaarden:
Wist je trouwens dat de voorwaarden op het moment van de contractsluiting steeds gelezen en goedgekeurd dienen te zijn door de cliënt. Als dat niet gebeurd is, zal die cliënt bij aanvechting van een factuur steeds zijn of haar gelijk halen.
We schreven het reeds in onze blog over de Kruispuntbank van Ondernemingen. Het is belangrijk om de juiste NACEBEL-codes te vermelden. Deze cijfercodes benoemen alle mogelijke activiteiten en zijn belangrijk, want je kan er later betalingsproblemen mee vermijden. In de Konnektit Community vind je een overzicht van de verschillende NACEBEL-codes die voor zelfstandige hulpverleners van toepassing zijn.
Een voorbeeld: je organiseert een 8 weken training mindfulness, maar 1 van de deelnemers betaald zijn factuur niet. Als bij een betwisting blijkt dat je “onderwijs” niet hebt geregistreerd als activiteit, kan de vordering onontvankelijk worden verklaard. Je NACEBEL-codes kies je dus best zo zorgvuldig mogelijk: zorg dat alle activiteiten van je praktijk gecoverd zijn.
Omdat het als ondernemer belangrijk is om je facturen op te volgen. Dit kan aan de hand van dit stappenplan:
Ben je op zoek naar en voorbeeld van herinneringsbrieven of een ingebrekestelling, surf dan naar onze infotheek waar je ze kan downloaden.
Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.
© update 2024 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden