Ken jij de 4 pensioenpijlers?

Sinds de jaren 80 wordt het pensioen voor zelfstandigen berekend op basis van 69 procent van het beroepsinkomen. Maar vanaf loopbaanjaar 2021 wordt dit 100 procent van het inkomen van zelfstandigen dat in rekening gebracht wordt voor het rustpensioen, het overlevingspensioen en de overgangsuitkeringen die ingaan vanaf 1 januari 2022. Op een volledige loopbaan kan dat enkele honderden euro's per maand extra betekenen.

 

Dit is m.a.w. een positieve verandering voor wat we noemen de 1e pensioenpijler. Maar wist je dat het ook belangrijk is om zelf aandacht te besteden aan de andere 3 pijlers, want op deze manier kan je ervoor zorgen dat je je financieel geen zorgen dient te maken als je op pensioen gaat.

De 4 pensioenpijlers

Zoals gezegd het wettelijk pensioen vormt de 1e pensioenpijler. Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van

  • je statuut als loontrekkende, zelfstandige en/of ambtenaar
  • de duur van je loopbaan,
  • het loon dat je tijdens jouw loopbaan hebt ontvangen
  • de gezinssamenstelling.

 

Benieuwd hoeveel dit voor jou zal bedragen? Surf dan naar https://www.mypension.be/nl

 

Om er voor te zorgen dat je financieel op een comfortabele manier oud kan worden, kan je zelf investeren in een aanvullend pensioen. Dit is de 2e pensioenpijler.

 

De 2e pijler zorgt ervoor dat je als zelfstandige zelf een extra pensioen verzamelt tijdens jouw loopbaan. Je kan dit doen via een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en dit kan aangevuld worden met een individuele pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen met een vennootschap of een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor zelfstandigen die werken als natuurlijk persoon

 

De 3e pensioenpijler betreft het pensioensparen en het langetermijnsparen.

Iedereen kan via pensioensparen fiscale voordelen genieten door geld te storten in een pensioenspaarverzekering (gewaarborgd rendement) of pensioenspaarfonds (rendement gerelateerd aan beleggingen). Daarnaast kan je ook aan langetermijnsparen doen en ook hiervoor kan je genieten van een fiscaal voordeel afhankelijk van jouw netto belastbaar beroepsinkomen.

 

Tot slot is er de 4e pensioenpijler waarbij je zelf spaart zonder dat je hiervoor fiscaal voordeel geniet. Dit kan in verschillende vormen: een gewone spaarrekening, een effectenportefeuille (aandelen, obligaties), bepaalde levensverzekeringen, het verhuren van onroerend goed, enzovoort.

Wil jij meer weten over pensioenen?  

Log dan in op onze infotheek en ontdek hoe jij er voor kan zorgen dat je geen financiële zorgen zal kennen als je op pensioen gaat.

Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

© uodate 2024 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

 

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in.

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.