Heb je al je Reprobel licentie in orde gebracht?

Maak jij wel eens fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven?

Heb je dan ook een Reprobel licentie?

Neen?

 

In deze blog vertel ik je hoe je jezelf in orde kan brengen voor deze licentie zodat je op een legale manier auteursrechtelijk beschermde werken kan gebruiken.

Waarover gaat het?

Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven?

Dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen. Die twee geldsommen garanderen dat auteurs en uitgevers erkend worden voor hun werk. Aan wie je die bedragen moet betalen? Aan de beheersvennootschap Reprobel.

Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier (via een kopieermachine of multifunctionele printer).

 

Bijkomend moet je ook rekening houden met een vergoeding als je documenten afprint, inscant, digitaal kopieert vanop het internet of vanuit een beschermde bijlage bij een mail (bv op een harde schijf, tablet, smartphone), digitaal intern verspreidt (bv via intranet, Zoom/Teams), digitaal extern communiceert (bv via mail aan een klant, opdrachtgever, raadsman), in een Powerpoint-presentatie verwerkt of digitaal archiveert.

Juridisch gezien bestaat er voor prints en voor digitaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht.

Anders gezegd, in principe heb je daar vooraf de toestemming nodig van de rechthebbende, ongeacht de bron en de wijze van communicatie (papier of digitaal). Maar in plaats van telkens toestemming te moeten vragen aan elke rechthebbende afzonderlijk, biedt Reprobel de mogelijkheid om je met één licentie voor de prints én het digitale hergebruik van beschermde werken in orde te stellen en zo onbeperkt auteursrechtelijk beschermde documenten te reproduceren en te delen binnen de licentiegrenzen.

Die licentie voor prints en digitaal is dus aanvullend op de vergoeding voor het fotokopiëren, maar alle handelingen vallen wel samen onder één globale licentie.

Meer informatie over de gecombineerde licentie van Reprobel vind je in deze brochure , in deze praktische handleiding en in dit juridische artikel ivm ondernemingen en digitalisering.

Nog meer informatie vind je op https://www.reprobel.be/nl/private-publieke-sector.

 

Is dit verplicht?

Misschien vraag je je af of je dit moet betalen. 

Het antwoord is ja.

Voor élke reproductie handeling heb je sowieso eerst de toestemming nodig van de auteur of rechthebbende en deze kan daar een vergoeding aan koppelen. Dus als je online een interessante infographic tegenkomt, deze dan downloadt en deelt via bijvoorbeeld Google Spaces, vervolgens opslaat in een Google Drive map en uiteindelijk nog eens hergebruikt, dan moet je voor elk van deze handelingen toestemming hebben verkregen. Voor één auteur is dit misschien nog bij te houden, maar dit wordt al snel onmogelijk om correct te documenteren. Voor je het weet, bega je ongewild een inbreuk die je zuur kan opbreken.  

Reprobel heeft bovendien een hele resem mogelijkheden om de correcte aangifte te controleren. Zo controleert zij jouw onderneming met vergelijkbare ondernemingen, kan zij een expertise aanvragen, kan zij ter plekke controles (laten) uitvoeren, kan zij tellerstanden van kopieerapparaten opvragen, … Als gevolg van een overtreding is het mogelijk dat je tot wel vier keer zoveel moet betalen als een gewone licentie.

Korting voor Konnektit leden

Konnektit leden genieten van korting als ze een licentie afsluiten. Meer info en de kortingscode kan je vinden in de infotheek bij de partnerinfo. De korting is geldig voor alle leden.

 

Timing

In januari 2023 zal Reprobel elke ondernemer aanschrijven en uitnodigen tot betaling.

De deadline voor aangifte voor ref 2022 is 15 april 2023.

Voor meer info: klik hier

Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

© 2023 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in.

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.