Wist je dat je als zelfstandige in bijberoep geld weggooit ...

In de sector van de hulpverlening kiezen velen ervoor om hun praktijk uit te baten als zelfstandige in bijberoep. Ze houden vast aan hun job in dienstverband. Velen zijn bang om de sprong te wagen. Dit was ook zo bij mij ... Tot ik besefte dat ik heel veel geld in de vuilnisbak gooide ...

pensioen als bijberoeper

 

Ik ben zelf jaren actief geweest in bijberoep. Het gaf mij een gevoel van zekerheid, want via mijn werkgever had ik toch altijd de zekerheid dat ik die euro’s elke maand op mijn bankrekening zou zien verschijnen. 

Ook al was het niet altijd simpel om de 19u in dienstverband te combineren met een goed draaiende praktijk. Het zorgde lange tijd ervoor dat ik de sprong naar hoofdberoep niet durfde te zetten.

Pas toen ik me bewust werd van het feit dat er aan het statuut van bijberoep ook nadelen verbonden zijn, veranderde mijn mindset.

Wist je dat je als zelfstandige in bijberoep geen extra sociale zekerheidsrechten opbouwt ... de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, dienen enkel om de portemonnee van vadertje staat te vullen. 

Je bouwt geen recht op een pensioen op. Als je dus - zoals ik - jaren parttime als werknemer hebt gewerkt, zal je ook een pensioen ontvangen als parttimer. Zelfs al was je door je bijberoep meer dan fulltime aan het werk en betaalde je mooi elk kwartaal je sociale bijdragen.

De enige manier waarop je dit als bijberoeper kan vermijden, is als je bijdragen betaalt aan het tarief van een zelfstandige in hoofdberoep. In dat geval kan je voor je zelfstandige activiteit in bijberoep wel pensioenrechten opgebouwd hebben.

 

Wil jij weten hoeveel jouw pensioen zal bedragen, klik dan hier

Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

© update 2024 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

 

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in. 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.