Een gratis website is niet gratis

Het gebruik van “gratis” websites lijkt aantrekkelijk. Maar gratis bestaat eigenlijk niet. Er zijn daarnaast ook nadelen er aan verbonden waar je rekening mee moet houden.

 

Onze webpartner Livalos vertelt ons welke de belangrijkste problemen zijn die gepaard gaan met het gebruik van gratis websitebouwers zoals onder andere Wix en Jouwweb. Op die manier kan je goed geïnfomeerd beslissen om al of niet te investeren in een degelijke website…

Wat zijn de nadelen van "gratis" websites?

 

1. Beperkte personalisatie

Een van de grootste nadelen van gratis websites is dat je ze niet optimaal kan personaliseren. Veel gratis websitebouwers bieden slechts een beperkt aantal sjablonen en widgets aan. Hierdoor kan je de website niet volledig naar je hand zetten. Daarnaast beperken gratis websites het aantal pagina’s dat je kan gebruiken, wat betekent dat je je website niet zoveel inhoud kunt toevoegen als je zou willen. Dat heeft een slechte invloed op je SEO. Sommigen bieden de mogelijkheid om uit te breiden qua sjablone of aantal pagina's, maar dit is dan betalend.

 

2. Beperkte SEO-mogelijkheden

Wanneer je je website niet voldoende kan personaliseren, zijn er beperkte SEO-mogelijkheden. Veel gratis websitebouwers bieden geen gedetailleerde opties voor zoekmachineoptimalisatie. Je kan dus weinig aanpassen voor je online vindbaarheid, zoals metatags, ALT-tags, location landingpages, canonical URL’s… . Daardoor zal je website minder goed scoren in Google.

 

3. Beperkte technische ondersteuning

Met gratis websitebouwers heb je vaak beperkte technische ondersteuning. Veel van deze services bieden geen professionele hulp of ondersteuning aan, waardoor je op jezelf aangewezen bent als je problemen ondervindt met je website. Dat maakt het moeilijk wanneer je een bepaalde functionaliteit wil instellen of als je een technisch probleem ervaart met je website. Omdat “gratis” platformen geen personeel inzetten voor customer support, kunnen ze de prijs sterk drukken. Je moet dus je website zelf volledig maken, zonder enige ondersteuning.

 

4. Gratis is niet gratis

Weet dat gratis nooit echt helemaal gratis is. Natuurlijk kun je je website zelf gratis maken. Maar het moet nog wel een plekje krijgen op het internet. Je zal dus altijd wel moeten betalen voor de webhosting (een plekje op een server) en voor je (sub)domeinnaam.

Soms is de eerste periode wel echt gratis. Bijvoorbeeld de eerste maand, daarna wordt een abonnement van kracht.  

Vaak moet je ook betalen als je extra functies wil of meer pagina’s.

Lees dus goed de algemene voorwaarden zodat je weet wat echt gratis is en waarvoor je moet betalen. Zo niet riskeer je dat goedkoop duurkoop wordt.

 

5. Slechte beveiliging

Anno 2023 heeft een goeie website een SSL-certificaat. Er is dan een extra beveiligde laag aanwezig tussen de server en webbrowser. De URL begint in zo’n geval met https en/of er is een slotje te zien. Ook Google waardeert dit soort websites, en plaatst die hoger in de zoekresultaten dan websites zonder SSL. Gratis websites hebben dit niet altijd. En hierdoor maak je geen goeie indruk.  Zeker niet als er ook nog eens in de adresbalk ‘onveilig’ staat. De meesten zullen direct wegklikken en jouw site links laten liggen.

 

6. Nog enkele andere nadelen

  • Geen eigen domeinnaam
  • Geen emailadres verbonden aan je domeinnaam
  • Niet altijd een mobiel vriendelijke website
  • Sommigen laten reclame op jouw website verschijnen die al of niet gelinkt is aan jouw activiteiten

 

Kies voor ondersteuning en professionaliteit

 

Als je geen ervaring, kennis of tijd hebt op het gebied van webontwikkeling, is het vaak beter om een professionele websitebouwer te gebruiken of een webontwikkelaar in te huren om je website voor je te bouwen. Dit zorgt er voor dat je een professionelere, snellere en veiligere website krijgt met betere prestaties en SEO-mogelijkheden. Hierdoor bespaar je tijd en kan jij je volledig focussen op jouw praktijk. 

 

Konnektit partner Livalos is een makkelijke webbouwer waarbij je samen met een web-expert aan je website bouwt. Dankzij die samenwerking ben je gewapend met de kennis én tips om makkelijk met je eigen website te werken én om er mee te scoren in Google

 

De grootste voordelen zijn van Livalos zijn:

  • Je hebt alle controle over je website
  • Je voert makkelijk zelf aanpassingen uit
  • Er zijn geen beperkingen op pagina’s,media en integraties
  • Je hebt een website-expert die altijd voor je klaar staat
  • Je hebt alle tools om te scoren in Google.

 

Heb je vragen over de ontwikkeling van een eigen website?

 

Neem dan contact op met Livalos via deze link

Dankzij Konnektit kan je trouwens genieten van korting. 

 

Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke in samenwerking met Thijmen Van Langenhoven.

Sonja heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen. Haar website dialoog-ieper.be heeft ze trouwens gemaakt via het platform van Livalos.

 

Thijmen is Online Business Booster bij Livalos.

Livalos is een webbedrijf dat is opgericht voor starters, zelfstandigen en KMO’s. Maarten De Block (zaakvoerder en developer) merkte op dat die kleine ondernemers allemaal dezelfde vragen, problemen en noden hadden over websites. Het platform en de bijhorende service vormt het antwoord daarop en evolueert mee met de nieuwe eisen.

 

© 2023 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

Wil je mijn volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in.

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.