Plannen om te starten als zelfstandig hulpverlener? Via deze startersgids maakt Sonja Delbeecke je wegwijs zodat je weet waarmee je rekening dient te houden op administratief, financieel, boekhoudkundig en juridisch vlak.
Voel je dat er een betere, natuurlijkere methode is om de inherente helende vermogens van je lichaam te ondersteunen? Ben je klaar om los te breken van de beperkingen van ons huidige gezondheidssysteem en onderliggende problemen echt aan te pakken? Dan is het tijd om de geheimen van Ayurveda verder te ontdekken met Lies Ameeuw.
Tijdens onze jaaropleiding koppeltherapie, gegeven door Hilde Geuens, leiden we hulpverleners, therapeuten en coaches op om op een integratieve en verbindende manier aan de slag te gaan met koppels. We behandelen herkenbare thema’s die tijdens relatietherapie vaak aan bod komen, zoals: moeilijke communicatie, verlies van verbinding, twijfel over weggaan of blijven, ontrouw, seksualiteit, nieuw samengestelde gezinnen, destructieve relaties, … De jaaropleiding vertrekt vanuit het therapeutisch kader van de Interactionele Vormgeving en integreert inzichten en methodieken uit de systeemtherapie, contextuele therapie, EFT, hechtingstheorie en andere. Focus ligt op het ondersteunen van een gezonde balans tussen autonomie en verbinding bij beide partners en binnen de relatie.
Wij zijn allen deel van een familiesysteem. De relatie met partner, ouders, kinderen en familie brengt niet alleen voldoening en geluk maar ook frustratie en teleurstelling. Thema’s waar we als individu mee worstelen, vinden dikwijls hun oorsprong in de familie waarin we zijn opgegroeid en openbaren zich in onze huidige relaties. Op respectvolle wijze therapeutisch werken met een persoon, relatie of gezinstherapie vraagt om specifieke technieken, strategieën en aandachtspunten. Het tussenmenselijke verkeer en de verbindingen tussen individuen krijgen meer aandacht. Met behulp van familieopstellingen kunnen spanningsvelden in een systeem op een eenvoudige en ontroerende manier zichtbaar gemaakt worden. Dit kan de start zijn voor een proces van integratie en heling. Deze opleiding, gegeven door Katrien Cassiers, is eveneens toegankelijk voor mensen uit de zorg- en onderwijssector.
In deze vorming onderzoekt Herlinde Aerts samen met jou het wezen van overdracht in de context van de begeleidingsrelatie.
Mindfulness valt als methodiek niet meer weg te denken in het brede welzijnslandschap. In deze opleiding, gegeven door Vanessa Kersemans en Jan Jacobs leer op een verantwoorde manier mindfulness implementeren in jouw praktijk. We vertrekken vanuit de basis die alle recente behandelingsvormen (zoals MBCT, ACT) met elkaar gemeen hebben en je leert hoe je mindfulness op een verantwoorde en integratieve manier kan toepassen bij cliënten en psychische klachten. Ook werken rond acceptatie en zelfcompassie komen aan bod. Je zal tijdens de lessen zelf ervaren, mindfulness oefenen en trainen op een goede en doorleefde implementatie in je werk met cliënten.
Tijdens deze jaartraining met Katrin Derboven willen we dieper ingaan op hoe je op een integratieve manier met rouw en verlies kan omgaan, met aandacht voor ervaren (voelen), betekenis geven (denken) en gericht handelen (doen). Je krijgt een antwoord op vragen zoals: wat is een normaal rouwproces en wat niet, hoe kan ik ondersteunend werken, welke mogelijke interventies kan ik doen. We gaan ook uitgebreid in op andere vormen van verlies dan door de dood. Daarnaast is er ruimte voor het inbrengen van eigen casussen en gaan we heel praktisch een aantal tools oefenen.
Wil je meer te weten komen over de polyvagaaltheorie en waarom deze van invloed is op stress, angst en zelfs op de beslissingen die we in ons leven nemen, schrijf je dan in voor deze boeiende lezing!
Maak kennis met dit thema bij een hapje en een drankje op onze prachtige locatie in Art Nouveau stijl.
Tijdens dit Konnektit moment staat Wendi Winnelinckx stil bij de eigen hulpbronnen van de professional. We richten ons op het palet van gevoelens dat kan ontstaan n.a.v. het werken met mensen en je leert het geheim van het belichamen van zelfcompassie als professional kennen.
In deze korte training met Katrien Cassiers komen speelse methodieken aan bod om bij kinderen en jongeren terug een lichaamsgewaarzijn te ontwikkelen, spanning te herkennen en te leren releasen. Het lichaam wordt herkend als een huis voor emoties dus we werken ook met aardingsoefeningen, kracht en ontspanning. Er is veel aandacht voor traumasensitief werk en beweging als hulpbron voor het wijze wetende lijf. We staan ook stil bij de rol van ouders en begeleiders die hierin erg noodzakelijk ondersteunend kan zijn en waar zij mogelijk zelf ook hulp nodig hebben voor hun eigen regulatie.
Elke maand organiseren we een vragenuurtje met onze jurist Mr. Ann Dierickx, gespecialiseerd in gezondheidsrecht. Je krijgt tijdens een online zoommeeting de mogelijkheid om jouw concrete vragen te stellen over o.a. beroepsgeheim, deontologie, patiëntenrechten, …
Werk je reeds 5 jaar als erkend als EFT-i therapeut en gebruik je EFT in je dagelijkse psychotherapie praktijk, dan kan je jezelf verder professionaliseren tot erkend EFT-i Supervisor (ISEFT.org). Kurt Renders en Arne Heylen leiden je op.
Deze jaaropleiding geeft je tevens erkenning als supervisor voor cliëntgericht therapie, mits je een cliëntgerichte therapieopleiding hebt genoten die erkend is door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie en Counseling (VVCEPC).
In deze jaartraining, gegeven door Ludwina Degryse, worden verschillende lichaamsgerichte benaderingen en methodes verkend aan de hand van een aantal integratieve kaders, waaronder de I.V.-driehoek en het 4 kwadrantenmodel, met als doel lichaamsgericht werk logisch en gepast te integreren in het therapeutisch proces. Lesdagen zijn actief en ervaringsgericht opgebouwd rond relevante theoretische kaders. Er wordt ook ruimte gemaakt voor casusbespreking en reflectie op het eigen therapeutisch en/of begeleidingswerk.
In deze workshop rond autisme en hoogbegaafdheid zullen Kaatje Vandevelde en Gaëlle de Craene de recentste wetenschappelijke inzichten delen. Daarnaast wordt de brug naar de praktijk gemaakt zodat je na deze workshop niet alleen meer inzicht hebt in deze specifieke doelgroep, maar er ook meteen mee aan de slag kan. Gebaseerd op heel wat eigen klinische ervaring en input van cliënten staan ze stil bij de do’s en don’ts in het therapeutisch werken met zowel autistische mensen als hoogbegaafden.
Hoogbegaafdheid, het lijkt een gave, een zege zelfs. Waarom zouden deze mensen zich zorgen moeten maken? Niet is minder waar natuurlijk. Problemen waarmee we in de praktijk vaak te kampen krijgen: sociale isolatie, werk/studieverzuim, verslaving, depressie, angsten, … Wouter Dierckx is de trainer van deze dag.
Niemand die het aan je merkt, maar van pure onzekerheid ga je of erg perfectionistisch werken of haak je te snel af en mis je kansen. Heel geniepig eist het impostersyndroom veel te veel van je autonoom zenuwstelsel en veroorzaakt het te veel stress. Wat het impostersyndroom precies is en vooral hoe je op een gezondere manier met je onzekerheid kunt omgaan en er misschien zelfs van kunt afkomen, leer je in deze tweedaagse training met Annemie Willemse.
Schaamte is zelden de eerste hulpvraag van een cliënt maar ligt er heel vaak wel ergens onder verborgen of speelt in de relatie met de therapeut. Ze vormt vaak een harnas voor oorspronkelijke kwetsbaarheid, authentieke verlangens en diepe kwetsuren. Het is een schild dat ervoor zorgt dat we niet helemaal zichtbaar worden maar nét daardoor ook verbindingen niet aangaan, met onszelf, onze verlangens, met anderen, met het leven op zich. Katrien Cassiers begeleidt deze korte training.
Als hulpverlener, leerkracht, leidinggevende of coach ken je maar beter je eigen schaduw. Die zet je namelijk tijdens je werk niet zo maar opzij. Schaduwwerk biedt fascinerende inzichten in je eigen Zijn, maar ook in dat van je cliënten, leerlingen, teamleden, patiënten of coachees. Het is een spannend en avontuurlijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Ga je mee op zoek naar het goud in de schaduw onder begeleiding van Lynn Jespers?
Ikigai wijst op alles wat bezieling geeft aan ons bestaan. Als we ons erop afstemmen wordt het een krachtige hulpbron waar we ons aan kunnen opladen, die onze draagkracht voedt en ons helpt contact te houden met onze intuïtie. Onze ikigai stelt ons als hulpverlener in staat om ons blijvend te vernieuwen zodat we geïnspireerd aanwezig kunnen zijn bij onze cliënten. Annelies Harvent leidt deze dagen.
Tijdens dit Konnektit moment leert Erendiz Ates je hoe door een juiste strategie op LinkedIn & social jezelf én je praktijk futureproof kan maken.