Beeldend creatief werken in psychotherapie, counseling en coaching

11/11/2023 - 18/11/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door Focus on Emotion

Inhoud van de opleiding

"Een beeld kan allesomvattend zijn en symbool staan voor wat iemand ervaart in zijn of haar leven. Pijn, angst, haat, schaamte, liefde en vreugde kunnen bij wijze tegelijk in één creatie aanwezig zijn. Beeldend werken is sterk, veilig en flexibel genoeg om onze volledige menselijke ervaring te onderzoeken en te containen”. (Rappaport, L. 2008)

Inhoudelijk leggen we in deze workshop een brug tussen ervaringsgerichte (psycho)therapie en creatieve therapie beeldend.

Vanuit de ervaringsgerichte therapie integreren we elementen uit persoonsgerichte- en existentiële therapieën en focusing (o.a Carl Rogers, Eugene Gendlin en Leslie Greenberg). Binnen de creatieve therapie bekijken we het ‘expressive therapies continuum’ (Lusebrink) en hedendaagse interpretaties (o.a van Demuynck, J en Gelhof, A, 2017, Smeijsters, H, 2008 en Rappaport, L, 2008).

Wanneer een kind, jongere of volwassene in therapie komt, is er meestal iets vastgelopen, onbegrepen en gestagneerd. Op dat moment gaat bij de cliënt vaak de emotionele pijn- (woede, depressie, verdriet,…) of fysieke pijnbeleving vooraf aan het écht begrijpen van wat er speelt.


In de creatieve - en ervaringsgerichte therapieën zijn we gericht op het contact maken met de unieke belevingswereld van de persoon die voor ons zit. We kunnen de persoonlijke ervaring zien als een onderstroom van gebeurtenissen en betekenissen. Het is een emotionele en creatieve intelligentie die ieder mens in zich draagt en tot intrinsieke verandering kan leiden.

Aan de hand van verschillende creatieve methodieken leer je in deze tweedaagse de cliënt te laten sorteren in de veelheid van het alledaagse. Zo kan er verbinding gemaakt worden met zijn of haar vragen en komen we tot symboliseringen en beelden die van betekenis zijn voor de therapie. Noden en oplossingen kunnen ervaren en zichtbaar worden, en daarmee helder en bespreekbaar. We komen tot dialoog met dat wat er vastloopt en aan de basis ligt van de hulpvraag. Als laatste kan er zich een hernieuwde kijk, richting of verlangen ontluiken.

Daarnaast leer je oefeningen om kennis te maken, je cliënt te leren ontspannen en methodieken voor een nabespreking.

De opdrachten zijn in te zetten bij mensen die moeilijk tot woord komen. Evenzeer zijn ze helpend voor zij die een rem ervaren om vanuit het praten tot emoties te komen. Beeldend werken kan aangepast worden aan elke leeftijd (vanaf 6 jaar) en interesse.

Samenvatting van de tweedaagse:

· Op een eenvoudige en actieve manier nemen we jullie mee door enkele theoretische basisconcepten van de ervaringsgerichte (vnl. EFT)- en creatieve therapie.

· We maken tijd voor onze eigen ervaringen en praktijkvragen.

· Twee dagen gaan we beeldend aan het werk met verschillende materialen zoals krijt, (water)verf, klei, schrijf-oefeningen en mixed media.

· Je gaat naar huis met uitgewerkte en laagdrempelige creatieve oefeningen die je kan inzetten in je eigen praktijk.

· Je hoeft geen ervaring te hebben met bovenstaande theoretische kaders of creatieve materialen.

 

Meer info

Praktisch: voorzie kledij die mag vuil worden.

Literatuurtip: Rappaport, L. (2008). Focusing-Oriented Art Therapy: accessing the body’s wisdom and creative intelligence.

 

Voor wie?

Doelgroep: therapeuten, psychologen, counselors, geïnteresseerden in het vak die werken met kinderen, jongeren en volwassenen zoals opvoeders, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders…

 

Opleider

 

  

Sarah Candaele: volgde o.a. Creatieve therapie Beeldend aan de Hogeschool Leiden, Counselor Coach (Focus on emotion), Focusing Level 1 (Chris Van de Veire), Verlies en rouw - counselor (Johan Maes), Zandspeltherapie (Educatieve Academie).

Sarah werkte in het Psychologisch team Kinderoncologie UZ Brussel (2008 tot 2016) en Ambulante creatieve therapie en counseling (2018 tot 2021).

Vandaag is ze werkzaam bij PC Guislain afdeling De Steiger - dubbeldiagnostiek (2016 tot heden).

 

Wanneer?

Zaterdag 11/11/2023
9:30u -16:30u
Zaterdag 18/11/2023
9:30u -16:30u

Waar?

P.C. Dr. Guislain
FR. Ferrerlaan 88a,
9000 Gent, België

De workshop gaat door in lokaal De Meander.

 

Parkeren kan gratis op het terrein. Parkingcode bij uitrijden vragen aan het onthaal

Investering

De investering voor deze 2-daagse workshop bedraagt 240€, inclusief koffie, thee en water tijdens de pauze, inclusief creatief materiaal.

 

Lunch is niet inbegrepen en kan niet gekocht worden op de campus, er zijn wel winkels in de omgeving.

 

KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van Focus on emotion.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.