Persoonsgerichte zorg voor psychosegevoelige mensen

27/10/2023 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Focus on Emotion

Inhoud van de opleiding

Herstelgericht werken is helemaal in. Psychosegevoelige cliënten zijn krachtige, mondige mensen die graag met hulpverleners in overleg gaan over datgene wat hun werkelijk aanbelangt. Een dergelijke samenwerking is echter niet altijd gemakkelijk te bekomen, lijkt soms onmogelijk, en is eigenlijk altijd het resultaat van een (lang) traject dat je samen hebt afgelegd.

In momenten van crisis vraag je je af wat cliënten nodig hebben, en wat je zelf kan doen, om het vertrouwen dat ontbreekt weer op te bouwen en om het contact met de dagelijkse realiteit, eigen gevoelens en communicatie met anderen weer te herstellen. In deze opleiding bieden we je handvatten om ook in de moeilijkste fasen de band tussen jou en je cliënt op te bouwen, te herstellen en te verstevigen. Inspiratie hierbij is Pre-Therapie, ontwikkeld door prof. Dr. Garry Prouty als contact-herstellende, individuele begeleiding van psychosegevoelige mensen. Ondertussen werd deze persoonsgerichte praktijk door diverse hulpverleners uitgewerkt als contactgericht werken in bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Je leert hoe je deze manier van kijken, denken en doen, heel concreet kan toepassen binnen jouw eigen setting, doelgroep en visie.

Aanbod

Binnen de opleidingsdagen is er telkens ruimte voor een theoretisch/praktische input vanuit de staf, naast supervisie van een door de groepsleden aangebrachte situatie/casus. Bij het begin van deze opleiding formuleer je eigen leerdoelen. Het integreren van wat je leert wordt doorheen het opleidingstraject via groepssupervisie opgevolgd.Je verkent de fasen in het herstelproces van psychosegevoelige mensen (1 opleidingsdag) en leert wat wel/niet helpend is. Je krijgt ook concrete richtlijnen voor de dagelijkse praktijk met psychosegevoelige mensen vanuit de cliëntgerichte relatie principes en je oefent een cliëntgerichte luisterhouding (2 dagen). Je leert het verschil tussen expressief en pre-expressief functioneren, hoe je die niveaus van contact in iemands functioneren kan onderscheiden, en hoe je je kan aanpassen om iemand weer ‘met de voeten op de grond’ te zetten.Je oefent Prouty’s contactreflecties en leert deze hanteren op het gepaste moment (2 dagen). Je ontdekt hoe deze vaardigheden bruikbaar zijn in de dagelijkse, multidisciplinaire zorg (1 dag) en hoe ze het herstelproces bevorderen. Tot slot leer je opbouwend werken met stemmen horen en andere buitengewone waarnemingen/ overtuigingen (1 dag) en verken je de mogelijkheden van een herstelplan (1 dag).

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot bachelors en masters die dagelijks werken met psychosegevoelige mensen, in de GGZ of andere zorgsectoren.

Opleiders

 

Dion Van Werde, klinisch psycholoog/ psychotherapeut. Studeerde pre-therapie bij Garry Prouty in Chicago. Ervaring in België en Duitsland, in residentiële psychiatrie en arbeidsintegratie. Coördinator Pre-Therapy International Network.

 

Paul Dierick, dr. in de psychologie, klinisch psycholoog/ psychotherapeut. PZ Duffel, ouderenpsychiatrie. Pre-Therapie trainer en actief lid van het Pre-Therapy International Network.

 

Mathias Dekeyser, klinisch psycholoog/ psychotherapeut. Ervaring in ambulante, residentiële en mobiele zorgsetting. Pre-Therapie trainer en actief lid van het Pre-Therapy International Network.

 

Wanneer?

Vrijdag 27/10/2023
9:30u tot 16:30u
Donderdag 23/11/2023
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 24/11/2023
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 15/12/2023
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 12/01/2024
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 26/01/2024
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 23/02/2024
9:30u tot 16:30u
Vrijdag 15/03/2024
9:30u tot 16:30u

Waar?

Augustinessenklooster Romaanse Poort
Brusselsestraat 63,
3000 Leuven, België

Bereikbaar met het openbaar vervoer. Betalend parkeren in de nabije omgeving.

 

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt 1130€, inclusief dranken tijdens de pauze en twee Nederlandstalige boeken: “Pre-Therapie: cliëntgericht werken met ernstig contactgestoorde mensen” (Prouty, Van Werde en Pörtner), “Serieus nemen, vertrouwen en begrijpen” (Pörtner), en een cursusmap.

 

Lunch is niet inbegrepen. De nabije omgeving biedt vele mogelijkheden tot lunch, maar je kan ook zelf iets meebrengen en ter plaatse verbruiken.

 

Het inschrijvingsgeld kan in twee delen worden betaald (60% bij inschrijving en 40% bij aanvang), neem hiervoor contact op met info@focusonemotion.be

 

KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van Focus on emotion.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.