Het herwerkte boek van rouw. Het narratief herkaderen na traumatisch verlies.

16/10/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door De Weg Wijzer

Inhoud van de opleiding

Het herwerken van een bestaand boek tot een eigen rouwboek nodigt uit tot het vertellen van het verliesverhaal op een manier die veilig voelt voor de cliënt. Gebruik makend van (bestaande) woorden en/of beelden, bevordert het de keuze van de cliënt om datgene bespreekbaar te maken wat voor nu mag bestaan. De cliënt behoudt de controle en wordt op een veilige manier gevoed in het creatieve proces van rouw om terug tot een geïntegreerd verhaal te komen. Art Work is voornamelijk een non-verbale en creatieve werkvorm. Het biedt de mogelijkheid om onuitspreekbare en onbewuste inhoud tot uiting te laten komen. Geleidelijk aan kan je het gesprek hierover in beweging brengen, vertrekkend vanuit het herwerkte boek.

Leerdoelen

  • Inzicht in het theoretische kader mbt Art Work
  • Cliënten kunnen begeleiden in het herwerken van hun verlieservaring aan de hand van een eigen rouwboek
  • Vertrekken vanuit wat er leeft bij de cliënt, bewust en onbewust
  • Gebruik van visualisatie-oefeningen om het proces bij de cliënt op gang te brengen

 

Methode

 

Tijdens deze ervaringsgerichte dag, gaan we aan het werk met Trauma Informed Art Therapy, mede geïnspireerd op Chilton, Strousse en Harrisson.

Wanneer men een ingrijpend verlies meemaakt, wordt de cliënt uitgedaagd om de wereld van betekenisgeving te herbevestigen of te reconstrueren. Het herwerken van een boek geeft de cliënt de mogelijkheid om al de verhalen van het verlies met elkaar te vlechten: het verhaal van de gebeurtenis zelf, het verhaal van wie we verloren zijn en ons eigen verhaal waarin onze identiteit vaak zoek geraakt na het verlies. Doorheen de dag begin je als deelnemer aan het herwerken van je eigen boek en leer je in duo’s hierover in gesprek te gaan.

 

Voor wie?

Deze opleidingsdag is toegankelijk voor alle hulpverleners met een basiskennis van rouw (maatschappelijk werkers, psychotherapeuten, psychologen, counselors, coaches, orthopedagogen, …)

 

Opleider

Lies Scaut is als psychotherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies. Tevens is zij als faculty member verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (USA) waar zij jaarlijks opleiding geeft en volgt. Zij is coördinator van het Postgraduaat Rouw- en Verliescounselor aan Hogeschool PXL en geeft als gastprofessor les aan verschillende Hogescholen. Binnen De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding, richt zij zich als psychotherapeut op verlieservaringen bij (zeer jonge) kinderen en volwassenen. Als auteur schreef zij reeds meerdere boeken over rouw en geeft zij lezingen in binnen-en buitenland.

 

 

Wanneer?

Maandag 16/10/2023
9u30-16u30

Waar?

De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding
Hazelarenlaan 58/3,
3500 Hasselt, België

Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer + gratis parking

Investering

De investering voor deze opleidingsdag bedraagt 150€.

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via info@dewegwijzer.org

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.