Rouwen als slingerapen. Een systemische kijk op hoe kinderen en jongeren anders rouwen dan volwassenen.

13/11/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door De Weg Wijzer

Inhoud van de opleiding

Lange tijd werden kinderen weggehouden van alles wat met rouw en verlies te maken had. Ouders deden dit vanuit de overtuiging dat ze hiermee hun kinderen beschermden en afschermden van alles wat te pijnlijk was. Niets is minder waar. Kinderen rouwen evenzeer en wel op hun eigen hele unieke manier. Slingerend tussen verdriet en blijdschap, zorgend voor, aandacht trekkend van … Ze vinden wel een manier om hun rouw te uiten, zeker wanneer hier geen ruimte voor gecreëerd wordt binnen het gezin. Tijdens deze opleidingsdag vertrekken we vanuit het gezin. Welke plaats krijgen de kinderen in het rouwende gezin, welke taal bestaat er al dan niet en hoe kunnen we gezinnen hier nog beter in ondersteunen.

Leerdoelen

  • Inzicht krijgen in de ontwikkelingsstadia van kinderen en jongeren
  • Rouw bespreekbaar maken binnen het gezin
  • De gezinsdynamieken zichtbaar maken naar al de gezinsleden toe
  • Een taal vinden om toegang te krijgen tot de leefwereld van kinderen en jongeren
  • Systemische kijk op rouw binnen het gezin

 

Methode

Tijdens deze dag vetrekken we vanuit casuïstiek en gaan we aan het werk met eigen ervaringen. Er worden verschillende technieken en methodieken aangereikt die afgestemd zijn op het werken met kinderen en jongeren. Vanuit een systemische bril hebben we oog voor het ruimere systeem rondom het kind en krijg je handvaten aangereikt om ook ouders in dit proces te betrekken zonder het vertrouwen van het kind te beschadige

Voor wie?

Deze opleidingsdag is toegankelijk voor alle hulpverleners met een basiskennis van rouw (maatschappelijk werkers, psychotherapeuten, psychologen, counselors, coaches, orthopedagogen, …)

Opleider

Lies Scaut is als psychotherapeut gespecialiseerd in rouw en verlies. Tevens is zij als faculty member verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (USA) waar zij jaarlijks opleiding geeft en volgt. Zij is coördinator van het Postgraduaat Rouw- en Verliescounselor aan Hogeschool PXL en geeft als gastprofessor les aan verschillende Hogescholen. Binnen De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding, richt zij zich als psychotherapeut op verlieservaringen bij (zeer jonge) kinderen en volwassenen. Als auteur schreef zij reeds meerdere boeken over rouw en geeft zij lezingen in binnen-en buitenland.

 

Wanneer?

Maandag 13/11/2023
9u30-16u30

Waar?

De Weg Wijzer – Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding
Hazelarenlaan 58/3,
3500 Hasselt, België

Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer + gratis parking

Investering

De investering voor deze opleidingsdag bedraagt 150€.

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via info@dewegwijzer.org

 

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.