Hypnose bij chronische pijn

17/11/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door VHYP

Inhoud van de opleiding

Bij acute pijn ligt de nadruk bij het gebruik van hypnose op rechtstreekse beïnvloeding van de pijn. Bij chronische pijn staat het gedrag van de persoon met pijn centraal alsook de eigen mogelijkheden om met pijn toch nog zo goed mogelijk te kunnen functioneren. De nadruk ligt dus op gedragsverandering.
In de cursus wordt een theoretisch model met betrekking tot het ontstaan en de instandhouding van chronische pijn aangeboden. Dit levert het raamwerk waarbinnen de behandeling plaatsvindt. Uit dit model volgt rechtstreeks dat er een veelheid aan praktische – hypnotische - interventies mogelijk is. Hypnotische interventies kunnen hierbij aantrekkelijk zijn omdat ze snel inzicht kunnen geven in de factoren die het ontstaan en de instandhouding verklaren. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, ligt de nadruk van deze dag op casuïstiek. Van elke deelnemer wordt verwacht dat hij/zij een casus meebrengt waarin hij/zij zich al heeft verdiept. Aan de hand van de inzichten die de casus oplevert, zal geoefend worden met hypnotische strategieën die zinvol ingezet kunnen worden.

Leerdoelen

  • In staat zijn om op basis van een theoretisch model de communicatie met de client met chronische pijn op een zorgvuldige manier te starten.
  • Het kunnen vaststellen van eventuele instandhoudende factoren bij chronische pijn.
  • Het kunnen toepassen van verschillende hypnotische strategieën bij de behandeling van chronische pijn.
  • Het kunnen gebruiken van trance-gerichte strategieën, niet specifiek gericht op pijn om gedrag te veranderen bij aanwezigheid van chronische pijn.

Methode

Literatuur beschikbaar via website, PowerPoint hand-outs, demo, praktijkoefeningen.

Voor wie?

Psychiaters en psychotherapeuten, na volgen van de VHYP Basisopleiding. Facultatief voor andere beroepsgroepen.

Opleider

Kees Venselaar is GZ-psycholoog. Hij heeft een langjarige ervaring binnen de revalidatie en binnen algemeen en specialistische ziekenhuizen. Sinds 1987 specialiseert hij zich in de behandeling van mensen met lichamelijke klachten en chronische pijn. Sinds 1990 gebruikt hij hierbij als lid van de Nvvh (Nederlandse Vereniging voor Hypnose) ook hypnose. Op dit moment werkt hij in zijn eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch en in een groepspraktijk in Veghel. Hij geeft opleidingen en trainingen over de behandeling van chronische pijn. Hij is auteur van het boek “Pijn als signaal”.

 

 

Wanneer?

Vrijdag 17/11/2023
9:30 - 17:00

Waar?

UPC-KULeuven
Leuvensesteenweg 513,
3070 Kortenberg, België

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt 145€ voor VHYP-leden, voor niet-leden 180€.

 

Accreditering voor artsen wordt aangevraagd

 

Inschrijving

De opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Inschrijven kan via het dashboard van de website van vhyp

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.