ONLINE: ACT bij chronische (pijn) klachten: Een procesgerichte aanpak

31/01/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door Konnektit

Wat zijn Konnektit momenten?

Konnektit momenten zijn korte opleidingsmomenten waarbij we 1 of meerdere sprekers uitnodigen om gedurende maximaal 3u een thema aan te snijden. Dit kan een kennismaking zijn met een bepaalde methodiek, maar ook wetgeving die wordt toegelicht.

 

Iedereen kan deelnemen aan deze Konnektit momenten, zowel leden als niet-leden.

 

Wist je dat je als je PLUS lid gratis kan deelnemen aan ALLE Konnektit momenten. We organiseren er gemiddeld 12 per jaar (voornamelijk online). Nog geen lid, klik hier voor meer informatie

ACT bij chronische (pijn) klachten: Een procesgerichte aanpak

Chronische pijn heeft een grote impact op vele zo niet alle vlakken van iemands leven. Mensen met chronische pijn kunnen niet meer wat men altijd gekund heeft. Dit leidt tot veel frustratie, kwaadheid, verdiet, angst en zelfs wanhoop. Meer nog, ze verliezen niet alleen vele functionaliteiten in hun dagelijks doen en laten, ze verliezen ook een stuk van hun idenditeit: Ze zijn niet meer de persoon die ze altijd waren. De impact op hun zelfbeeld of identiteit wordt in de behandeling van chronische (pijn)problematiek nog dikwijls onderbelicht. Doch tegelijk is dit voor vele mensen de grootste bron van lijden en een groot obstakel in het vinden van een waardevol leven met de pijn. Ook behandelaren die werken met mensen met chronische pijn lopen dikwijls vast in hoe ze mensen kunnen herorienteren van hun worsteling met de pijn naar een ruimer perspefief over wie ze (niet meer) zijn en wie ze willen zijn in hun leven met pijn. ‘de mens in het verhaal van pijn’ wordt dus een belangrijk aangrijpingspunt voor behandelaren en clienten om zich op te richten tijdens de behandeling.

Inhoud van de opleiding

Tijdens dit online Konnektit moment laat dr. Roy Thewissen je kennis maken met een procesgerichte wijze van werken met ACT (Acceptance & Commitment Therapy) met mensen met chronische (pijn)klachten. Er is in deze aanpak bijzondere aandacht voor ‘de mens in het verhaal van pijn’.

We gaan zien hoe je de oversteek kan maken van het vastzitten in de worsteling met fysiek pijn naar het contact maken met de emotionele pijn van niet meer de persoon te zijn die ze altijd waren. Ook zal hij laten zien hoe je de client een ander perspectief kan laten innemen om zich te leren anders te verhouden tot zelf-saboterende en/of zelf-devaluerende gedachten en gevoelens, ten behoeve van meer zicht te krijgen of waar de client in diens leven met pijn wilt investeren.

Voor wie?

Zowel leden als niet-leden die werken met mensen met chronische (pijn)klachten: psychologen, (revalidatie-)artsen, (specialistisch) verpleegkundigen, vaktherapeuten, maatschappelijk werkers, kinesisten, socio-therapeuten, ...

Open voor mensen die reeds werken met ACT of hier interesse in hebben.

Doel van de workshop

  • Kennismaken met ACT en het psychologische flexibiliteitsmodel.
  • Leren creatieve hopeloosheid verdiepen binnen de therapeutisch relatie.
  • Leren de oversteek maken met uw de client van het worstelen met fysiek pijn naar emotionele pijn.
  • De client leren een perspectief in te nemen vanuit de bereidheid de strijd tegen de pijn op te geven.
  • Leren om contact te maken met ‘de mens in het verhaal van pijn’.

Werkwijze

dr. Roy Thewissen zal aan de hand van een casus en videodemonstraties laten zien hoe een behandeling van mensen met chronische pijn, op basis van Acceptance & Commitment Therapy (ACT), eruit ziet. Er is ruimte voor theoretiesche duiding vanuit het psychologische flexibiliteitsmodel van ACT en de klinische gedragsanalyse.

Opleider

dr. Roy Thewissen is klinisch en theoretisch psycholoog en erkend gedragstherapeut (VGCt). Hij is werkzaam bij de afdeling Pijn van de revalidatiekliniek Adelante (Hoensbroek, NL) waar hij, binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling, het ACT-model heeft geïntroduceerd en mede vormgegeven.

Als freelancer (www.in-cont-act.com) geeft hij opleiding, supervisie, (leer)therapie en workshops in ACT, RFT en klinische gedragsanalyse; in België en Nederland. Recentelijk schreef hij mee aan het eerste Nederlandstalige boek over procesgerichte ACT, ACT met hoofd en hart, Bruyninx, Barnes-Holmes, McEnteggart, Thewissen & Vleugel (2022). Boom uitgeverij (https://www.boompsychologie.nl/product/100-11043_ACT-met-hoofd-en-hart).

Wanneer?

Woensdag 31/01/2024
9u -11u

Waar?

online via zoom

Investering

  • Niet-leden: 79 euro excl. btw
  • Konnektit basic leden: 59 euro excl. btw
  • Konnektit plus leden: GRATIS deelname

Meer info

Heb je vragen of ervaar je problemen bij het inschrijven, aarzel niet om ons te bellen of mailen.

Inschrijven

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.