Eetstoornissen, eetverslaving, emotie-eten

02/10/2023 - 16/10/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

Een tweedaagse nascholing over eetstoornissen zoals beschreven in de DSM-V en de daarmee gerelateerde eetproblematiek zoals eetverslaving en emotie-eten.

 

Het vervullen van één van onze meest basale levensbehoeften is de laatste 50-60 jaar aardig ingewikkeld geworden. Een verstoorde relatie met eten komt steeds meer voor en kan zelfs levensgevaarlijk zijn en allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als hulpverlener en therapeut, of misschien in je persoonlijke leven, kom je eten als coping gedrag regelmatig tegen. Het aanpakken van het ongewenste gewicht, over- of ondergewicht, speelt vaak de hoofdrol in de hulpvraag van de cliënt in plaats van de wens naar de oorsprong van deze destructieve coping te willen kijken.

 

In deze nascholing wordt eetproblematiek holistisch benaderd: psychische en fysiologische aspecten komen aan bod. We kijken zowel regulier (vanwege het gevaar dat kan bestaan) als integratief. Er wordt ingegaan op het verschil tussen ongewenste eetpatronen, conditioneringen, eetverslaving, emotie-eten en het herkennen van eetstoornissen en hoe hier in de praktijk veilig mee te kunnen werken. Verder gaan we uitgebreid in op het ontstaan van het eetgedrag vanuit mogelijk trauma en vroeg referentiekader. Daarbij aansluitend wordt achtergrondinformatie gegeven over de grote rol van onbewust gestuurd eetgedrag en hoe daar met een stappenplan en tools voor in de praktijk invloed op uit te oefenen is. In deze holistische aanpak worden o.a. handvaten aangereikt uit de CGT, Mindfulness, Past Reality Integrateion (PRI) en de reguliere medische en psychische benadering t.a.v. eetgedrag en obesitas.

 

INHOUD EN METHODE

  • Theorie en benadering van eetstoornissen regulier volgens DSM-V
  • Transdiagnostisch model voor eetstoornissen (Fairburn) en veranderende kijk op eetstoornissen vanuit mensbeeld
  • Veiligheid: “wat wel – wat niet” en hoe veilig werken
  • Typen eter en eetbuien
  • Oorsprong eetgedrag
  • Inzicht verkrijgen in triggers en oude onvervulde behoeften dmv PRI
  • Aanreiken van theorie en het aanleren van methodieken m.b.t. cravings, emotie-eten, conditionering en verslaving
  • Diverse technieken om in het hier en nu patroondoorbrekend te kunnen handelen.
  • Oefenen van aangereikte methodieken a.d.h.v. modellen, mindfulness, huiswerkopdracht (individueel en in tweetallen)
  • Stappenplan om toe te passen als hulpverlener of persoonlijk

 

Voor wie?

Hulpverleners, therapeuten en persoonlijke interesse.

Opleider

 

Jacqueline Vogelaar begeleidt in haar praktijk “Psyche & Gewicht” te Ossendrecht (Nederland) mensen met gewichts- en gezondheidsproblemen. Ze is psycho-sociaal therapeute, docente in Psychologie en Eetgedrag, Trainer Hormoonfactor en gewichtsconsulente. Op de bariatrische afdeling van Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom verrichtte Jacqueline psychologische screenings bij personen die in aanmerking wilden komen voor een maagband of een maagverkleining. Haar speciale aandachtsvelden zijn overgewicht & (borst)kanker en overgewicht & overgang (op beide vlakken ervaringsdeskundige) en hoe er met voeding ingespeeld kan worden op de werking van hormonen..

 

Wanneer?

Maandag 02/10/2023
10u - 17u
Maandag 16/10/2023
10u - 17u

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze tweedaagse bedraagt 230 EURO.

 

Voor studenten van de I.V.-opleiding en geregistreerde I.V.-therapeuten: 190 EURO

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van de Educatieve Academie.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.