Tijdens dit traject geven we helder inzicht in de theorie en slaan we de brug naar de praktijk.
Volgende topics worden behandeld:
1. Begrip van veiligheid en dreiging
Deze theorie helpt ons te begrijpen hoe de perceptie van veiligheid of dreiging het zenuwstelsel van de cliënt of patiënt beïnvloedt. Zij voelen zich veiliger en meer ontspannen wanneer dit systeem geactiveerd is, wat essentieel is voor effectieve therapie.
2. Regulatie van het autonome zenuwstelsel
Door middel van praktische oefeningen gaan we strategieën aanleren om het autonome zenuwstelsel van de cliënt of patiënt te reguleren. Deze technieken helpen de ‘vries’, ‘vecht’, ‘vlucht’ en ‘please’ reacties te verminderen.
3. Versterking van de therapeutische relatie
Door te erkennen en te reageren op de non-verbale signalen van onze cliënten of patiënten, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, kunnen we als hulpverlener een veiligere en meer ondersteunende omgeving creëren.
4. Ondersteuning bij traumaverwerking
We leren hoe traumatische ervaringen het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, en bieden aanknopingspunten voor het herstel van een gevoel van veiligheid.
5. Verbeterde reactie op dissociatie en hypervigilantie
We leren specifieke interventies toe te passen die kunnen helpen om de cliënt of patiënt te stabiliseren en terug te brengen naar een meer ‘geëngageerde’ staat.
6. Empathie en begrip vergroten
De theorie geeft zorgverleners een wetenschappelijk kader om de lichamelijke sensaties en de emoties van de hulpvrager te begrijpen. Dit bevordert diepere empathie en een beter begrip van hun ervaringen, waardoor we als hulpverlener effectiever kunnen reageren.
Deze training staat open voor psychologen, therapeuten, coaches, psychiaters, artsen en verpleegkundigen.
Deze training wordt gegeven door Saskia Van de Zande.
Saskia is de coördinator van Centrum Oost regio Kempen & Centrum Oost Academie | Business, dat zich toelegt op professionele ondersteuning op welzijn op de werkvloer, op maat voor bedrijven. Zij is van oorsprong dierenarts en heeft een PhD in de diergeneeskundige wetenschappen. Na meer dan 22 jaar ervaring in leidinggevende functies in onderzoek en ontwikkeling in de farmaceutische sector, heeft ze vanuit haar fascinatie voor groepsdynamische processen de overstap gemaakt naar het therapeutisch coachen. Naast haar opleiding als therapeutisch coach heeft ze zich ook grondig ingewerkt in de Polyvagaaltheorie.
De co-trainer is Annelies Harvent.
Annelies is oprichter en coördinator van Centrum Oost Antwerpen & Centrum Oost Academy voor Professionals in de GGZ. Zij is o.a. opgeleid als integratief therapeut en heeft ondertussen al heel wat expertise opgebouwd als individueel- en relatietherapeut, als coach, als trainer en als supervisor. Naast haar werk in Centrum Oost, was zij o.a. aan de slag als studentenbegeleider aan de Universiteit Antwerpen, als preventiewerker suïcide bij CGG Andante, als individueel-en groepsbegeleider in de Sleutel en als zelfstandig trainer in communicatieve vaardigheden (Apple, Nike, Kbc, enz.).
De investering bedraagt 335 euro incl. BTW en drankjes tijdens de pauzes.
Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.
Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link, of via annelies@centrumoost.be