Schaduwwerk voor hulpverleners

19/09/2024 - 03/10/2024 - 17/10/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door Centrum Oost Academy

Inhoud van de opleiding

Wat is schaduwwerk?

De schaduw omvat de delen van onszelf die we onderdrukken, ontkennen of verbergen, omdat ze als negatief, ongewenst of onaanvaardbaar worden beschouwd. 

Volgens Carl Jung is het doel van schaduwwerk om deze verborgen aspecten van onszelf te verkennen, te begrijpen en te integreren. 

Het gaat niet om het goed- of afkeuren ervan, maar om ze te doorgronden en omarmen als integrale delen van onszelf. Door de schaduw te erkennen en te accepteren, kunnen we onszelf vollediger bevatten en onze persoonlijke groei bevorderen. 

Het doel van dit traject is tweeledig:

  • We ondersteunen je in het verkennen en integreren van je eigen schaduwzijden. Dit proces is cruciaal om als hulpverlener effectief te kunnen functioneren zonder dat onbewuste patronen de overhand nemen in je begeleidingswerk.
  • Je leert de methodieken die aan bod komen, inzetten in je eigen begeleidingen om je cliënten of patiënten te helpen hun schaduwkanten te integreren.

 

Leerdoelen

  • Voorkomen van overdracht: Door je bewust te worden van je eigen onderdrukte emoties en innerlijke conflicten, kun je voorkomen dat deze invloed hebben op de therapeutische relatie. Dit stelt je in staat om met authentieke aanwezigheid te reageren, vrij van onbewuste projecties.
  • Persoonlijke & professionele groei: Schaduwwerk faciliteert diepgaande persoonlijke ontwikkeling en zelfkennis, waardoor je veerkrachtiger wordt in zowel je professionele als persoonlijke leven. 
  • Omgaan met cliënten die aspecten van jouw schaduw activeren: Je leert effectief navigeren doorheen complexe cliëntdynamieken. Gedragingen van mensen die in jouw allergie liggen, worden makkelijker hanteerbaar wanneer je beseft wat er gaande is. We bieden jou de tools om deze uitdagingen met vertrouwen en professionaliteit aan te gaan.
  • Mensen in je begeleidingen helpen met hun eigen donkere stukken: Omdat jij je eigen schaduwzijden beter begrijpt, zul je met meer empathie en begrip kijken naar de worstelingen van de mensen die je begeleidt. Je zal beter in staat zijn hen hierbij te helpen omdat je zelf door een soortgelijk proces bent gegaan. 

 

Tijdens dit traject zul je:

  • Inzichten verwerven in de theorie van schaduwwerk. 
  • Zelfreflectie en persoonlijke groei ervaren door het verkennen van je eigen schaduwdelen en hoe deze je therapeutische praktijk beïnvloeden.
  • Praktische tools en interventies leren om jouw cliënten of patiënten te begeleiden bij het verkennen en integreren van hun schaduwzijden. 

Voor wie?

Dit traject is ontworpen voor alle hulpverleners die streven naar diepgaande persoonlijke en professionele ontwikkeling. Of je nu aan het begin van je carrière staat of een doorgewinterde zorgverlener bent, dit traject biedt waardevolle kennis en ervaringen die jouw werk in de praktijk zal verrijken en verdiepen. 

Deze training staat open voor psychologen, therapeuten, coaches, counselors, psychiaters en psychiatrisch verpleegkundigen.

Opleider

 

Dit traject wordt begeleid door Annelies Harvent

Annelies is oprichter en coördinator van Centrum Oost Antwerpen & Centrum Oost Academy voor Professionals in de GGZ. Zij is o.a. opgeleid als integratief therapeut en heeft ondertussen al heel wat expertise opgebouwd als individueel- en relatietherapeut, als coach, als trainer en als supervisor. Naast haar werk in Centrum Oost, was zij o.a. aan de slag als studentenbegeleider aan de Universiteit Antwerpen, als preventiewerker suïcide bij CGG Andante, als individueel-en groepsbegeleider in de Sleutel en als zelfstandig trainer in communicatieve vaardigheden (Apple, Nike, Kbc, enz.). 

Wanneer?

Donderdag 19/09/2024
10u tot 16u
Donderdag 03/10/2024
10u tot 16u
Donderdag 17/10/2024
10u tot 16u

Waar?

Maison Nouveau Geel
Stationsstraat 57,
2440 Geel, België

Investering

De investering bedraagt 497 euro incl. BTW. Inclusief drankjes tijdens de pauze.  

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit. 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link, of via annelies@centrumoost.be

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.