Workshop familieopstellingen

30/11/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

Thema’s waar iemand mee worstelt zijn ingebed in de context van de persoon. Er is een wisselwerking tussen het systeem waarin iemand leeft en werkt, de familie van herkomst en de persoon zelf. Uitgangspunt in het werk met familieopstellingen is dat families een systeem vormen waarin zaken als binding, ordening, evenwicht in geven en nemen van groot belang zijn.

Een verstoord familiesysteem kan generaties lang doorwerken en voor problemen zorgen, zelfs al is er geen contact. Ieder familielid heeft recht om erbij te horen. Wordt iemand buitengesloten, geminacht of vergeten, dan zal een ander familielid, soms zelfs generaties later, het evenwicht onbewust willen ‘herstellen’ door deze persoon en diens lot te gedenken en te herhalen. Hierin zijn belangrijke oorzaken te vinden voor (vaak onbegrijpelijke) neurotische patronen, suïcidaal gedrag of verslavingen. Binnen een familiesysteem blijken diverse ordeningsprincipes werkzaam te zijn. Wordt het evenwicht in een systeem verstoord door een zwaar lot (Cf. door ziekte of vroege dood van moeder), dan reageert het systeem met een interne verplaatsing van posities van haar leden (Cf. oudste dochter neemt de openvallende plaats in en wordt ‘moeder’). De verstoringen kunnen leiden tot het overleven van het systeem, maar kunnen ook diepgaande gevolgen hebben voor alle leden van het systeem.

Geen acht slaan op ‘natuurlijke ordeningsprincipes’ is meestal het gevolg van een verstrikking in een eerdere generatie en kan onbegrijpelijke psychische of lichamelijke klachten als gevolg hebben. Hieraan liggen dikwijls ingrijpende (vaak vergeten) gebeurtenissen in de familie ten grondslag zoals echtscheiding, tragische ongevallen, het sterven van een kind…

Uitgebreidere uitleg mbt doel, methode, keuze van opsteller of representant vind je op de website van de Educatieve Academie

Voor wie?

Alle geïnteresseerden. Iedereen die zich op individueel vlak niet in staat voelt om zijn persoonlijke doelen en ambities te verwerkelijken zonder een bewuste reden of oorzaak. Mensen die zich vervreemd voelen van hun familie, hun wortels, waardoor welzijn voor hen niet te realiseren valt. Iedereen die worstelt met een persoonlijke problematiek die draait rond verslavingen, relatieproblemen, incest, adoptie en ziekten van fysieke en psychische aard. Bij alle aanslepende problemen is er vaak een systemische oorzaak..  

Opleider

 

Katrien Cassiers is docente binnen de vierjarige Therapieopleiding in de Interactionele Vormgeving. Ze is ook docente en vormgever van de Tweejarige Opleiding Integratieve Kindertherapie, de jaaropleidingen Integratieve Creatieve Opleiding, Creatieve Therapie met Medium Zand en Leren Werken met Familieopstellingen. Daarnaast geeft ze meerdere korte trainingen en is supervisor. Oorspronkelijk pedagogisch geschoold maakte ze in 2003 de overstap naar een praktijk voor individuele psychotherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. Als therapeute in de Interactionele Vormgeving krijgt het therapeutisch proces een unieke vorm in interactie met de cliënt. Onder andere bijkomende opleidingen, systemisch werken, systemische pedagogie, transpersoonlijke psychotherapie, mindfulness en compassie voor hulpverleners, brainspotten, somatic experience, heartfulness, theory u , meditatie , beeldhouwen en eigen kunstenaarschap maken deel uit van haar instrumentarium.

Wanneer?

Zaterdag 30/11/2024
van 10u00 tot 17u00

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

Voor een deelname met opstelling betaal je 130 euro. Een deelname als publiek, representant kost 75 euro.

Het deelnemen aan de constellatie van iemand is een verrijkende en diepgaande ervaring.

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit. 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.