Als begeleider, coach, therapeut of leerkracht is het essentieel om de fundamenten van opvoeden diepgaand te begrijpen en effectief over te brengen aan je cliënten. Deze cursus helpt je het natuurlijke proces van opvoeden beter te doorgronden en erop te vertrouwen, zodat jij dit vertrouwen kunt doorgeven aan ouders.
Daarnaast leer je het belang van het eigen proces van ouders in het kader van het ouderschap te kaderen en te ondersteunen.
In het traject Bewust en Verbindend Opvoeden werken we rond vier pijlers die cruciaal zijn om opvoeden te bekijken op lange termijn en het natuurlijke proces van groeien de nodige ruimte te geven. Dit is geen quick fix methode, maar creëert een duurzame en werkbare relatie tussen ouder en kind.
Tijdens deze vierdaagse verdiepen we ons gedurende één dag in elke pijler:
1. Hechting:
De kwaliteit van de relatie tussen ouder en kind vormt de basis van opvoeding. Een sterke hechting vergemakkelijkt de opvoeding en zorgt voor een veilige basis waarop verdere ontwikkeling kan plaatsvinden. Als het kind zich aan de ouder hecht, dan zal hij de ouder makkelijker volgen en beter gehoorzamen. Dit is bijna altijd de basis waarvan we vertrekken in een begeleiding.
2. Emoties en gedrag:
Het begrijpen van de emoties achter het gedrag van een kind stelt ouders in staat om hier op een effectieve en ondersteunende manier op te reageren, zonder het gedrag te bestraffen of te belonen. Straffen en belonen creëren een voorwaardelijke context en dan gaat een kind zich aanpassen en zijn ware gevoelens verstoppen. Daardoor komt er meer afstand in de relatie en er is weinig vertrouwen langs beide kanten. Van zodra je anders gaat kijken naar gedrag en emoties, dan gaan ouders anders reageren.
3. Communicatie:
Ouders leren open gesprekken aan te gaan met hun kind, gericht op het begrijpen van zijn of haar gevoelens en behoeften en minder op het gedrag. Door op een verbindende manier te leren communiceren kan er een dieper begrip ontstaan. Kinderen voelen erkenning in hun ervaring en dat creëert een veilig gevoel. Dit komt ook de relatie op lange termijn weer ten goede.
4. Persoonlijk proces:
Het ouderschap raakt ouders op persoonlijk niveau en biedt kansen voor hun eigen groei en ontwikkeling. Ook dit maakt deel uit van het begeleiden van ouders in hun ouderschap. Door bewuster te worden van hun eigen reacties en emoties in relatie tot hun kind, kunnen ze hun rol als ouder versterken en hun kinderen beter ondersteunen.
Deze training staat open voor hulpverleners, coaches, therapeuten, psychologen, kinderbegeleiders en leerkrachten.
Karin Francken heeft een praktijk voor psychotherapie en coaching, gespecialiseerd in verbindend en bewust ouderschap. Ze begeleidt ouders zodat zij de beste begeleiders voor hun eigen kind worden. Met een achtergrond in Familie- en Systeemopstellingen integreert Karin deze methodiek actief in haar sessies. Daarnaast heeft ze trainingen gevolgd in Afgestemd Opvoeden, Hechting en Ontwikkeling, Opvoedinvloed bij het Gordon Neufeld Instituut en het werken met het innerlijke kind.
Karin heeft een model ontwikkeld waarin vier pijlers centraal staan in haar trajecten met ouders: hechting, gedrag & emoties, communicatie en het eigen proces van de ouders. Naast haar individuele sessies werkt ze freelance in groepsverband voor organisaties zoals CAW en Ascento Outplacement. Hierin benut ze haar uitgebreide ervaring als loopbaancoach en richt ze zich op duurzame levens- en loopbaankeuzes, waarbij ze mensen helpt een leven te creëren dat in lijn is met hun persoonlijke waarden.
Voor deze opleiding betaal je 600 euro, inclusief drankjes tijdens de pauze.
Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.
Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link,
of via annelies@centrumoost.be