Werken met ‘de lege stoel’ in rouwtherapie

07/03/2023 - 21/03/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door Konnektit

Inhoud van de opleiding

We weten inmiddels dat het van belang is dat de nabestaande een ‘blijvende band’ met de overledene kan onderhouden als een positieve bijdrage tot het rouwproces. We zijn opgelucht dat we onze geliefde niet moeten ‘loslaten’ maar op allerlei manieren graag mogen blijven zien en deel laten uitmaken van ons verdere leven. In de rouwtherapie worden we echter geconfronteerd met rouwenden voor wie de relatie toxisch was, beschadigend en destructief. Zij zoeken wèl naar een vorm van loslaten, omdat ze blijvend pijn ervaren in de vorm van spijt, woede, haat, schuld, schaamte, onmacht, walging als de herinneringen aan de overleden hechtingsfiguur of aan situaties met deze figuur worden getriggerd. In de rouwliteratuur spreken we over Unfinished Business als deze conflictueuze of ambivalente gevoelens geen uitdrukking hebben gekregen en geen “closure”. Eén van de belangrijkste interventies waar we als therapeut over beschikken is de ‘Imaginaire dialoog’ of de ‘lege stoel’. Deze techniek heeft een vorm van afronding tot doel, NIET van de relatie, maar van de pijnlijke lading die aan de relatie vastzit zodat deze min of meer op een constructieve wijze kan worden verweven in het leven.

 

Hoe kan je zorgvuldig werken met de imaginaire dialoog en lege stoel-oefening?

Welke zijn de verschillende stappen die je als therapeut volgt met je cliënt?

Wat zijn valkuilen in de toepassing ervan en vooral welke mogelijkheden biedt deze techniek.

Doelgroep

Hulpverleners die therapeutisch werkzaam zijn in de rouwzorg; bereid zijn mee te werken in ervaringsgerichte oefeningen.

Opleider

Johan Maes, psychotherapeut, Pessotherapeut, rouwtherapeut, docent, auteur en redacteur van diverse publicaties over rouw.

Wanneer?

Dinsdag 07/03/2023
van 9u30 tot 16u30
Dinsdag 21/03/2023
van 9u30 tot 16u30

Waar?

Bedrijvencentrum De Punt
Kerkstraat 108,
9050 Gentbrugge, België

Investering

Voor deze opleiding kan je genieten van 30% subsidies via de KMO-portefeuille (**)

 

  zonder KMO-portefeuille (*) met KMO-portefeuille btw
basisprijs 295,00 euro 206,50 euro 61,95 euro
Konnektit basic lid 280,25 euro 196,18 euro 58,85 euro
Konnektit plus lid 265,50 euro 185,85 euro 55,76 euro

 

(*) bedrag excl btw

 

Koffie / thee / water / lunch inbegrepen

 

(**) Deze opleiding valt onder de categorie "diensten gericht op het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid". Dit betekent dat enkel erkende medische beroepen, de paramedische beroepen (zoals erkend bij het koninklijk besluit van 2 juli 2009 tot vaststelling van de lijst van de paramedische beroepen) en de niet-conventionele praktijken (zoals erkend bij de wet van 29 april 1999 inzake de geneeskunde, artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen), zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur in aanmerking komen voor subsididies via de KMO-portefeuille voor deze opleiding. De psychotherapeuten met verworven rechten behoren in dit kader ook tot de beroepsgroepen die in aanmerking komen voor KMO-portefeuille.

Accreditering

Voor deze opleiding ontvang je 12 CPD's vanuit ABP-BVP in functie van EAP

Meer info

Heb je vragen of ervaar je problemen bij het inschrijven, aarzel niet om ons te bellen of mailen.

Bij onvoldoende inschrijvingen heeft de organisatie het recht om deze opleiding te annuleren.

Inschrijven

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.