ONLINE: vragenuurtje gezondheidsrecht

16/03/2023
Deze opleiding werd georganiseerd door Konnektit

Een client heeft een afspraak met de arts van de RVA. Deze gaat bepalen of hij medisch gezien nog geschikt is om zijn job uit te voeren. De cliënt vraagt een kopie van mijn dossier om te kunnen voorleggen aan die arts. Mag dit?

 

Ik wil de samenwerking in de groepspraktijk stopzetten en met een eigen praktijk beginnen. In mijn contract staat er een niet-concurrentiebeding, maar de inhoud van dit contract is ondertussen ook gewijzigd (oa huurprijs), vervalt hierdoor het niet-concurrentiebeding?

 

Ik kreeg de vraag van een cliënt om een verslag te maken voor een controle bij de mutualiteit. Mag dit? Wat met mijn beroepsgeheim?

 

Ik heb een minderjarige in begeleiding waarvan de ouders gescheiden zijn. Ik maak mij zorgen over deze situatie. Mag ik zelf de betrokken familierechter contacteren om mijn bezorgdheden te delen?

 

Ik ontvang een mail van mijn cliënt met de vraag om hem een verslag te bezorgen voor zijn huisarts waarin ik bevestig dat hij bij mij langs komt. Mag ik dit doen?

 

Mijn cliënt wil zijn dossier inzien. Mag ik mijn persoonlijke nota’s eruit halen?

 

Op welke wijze mag je als psycholoog communiceren over het feit dat mensen voor 11 euro bij jou terecht kunnen conform de reclameregels voor WUGers?

 

Verschilt het antwoord op deze vragen naargelang je een WUGer of een niet-WUGer bent?

Juridische ondersteuning voor hulpverleners

Het zijn slechts enkele van de vele vragen waarmee je in je praktijk als (zelfstandig) hulpverlener geconfronteerd kan worden in onze steeds complexer wordende samenleving.

 

Om jou als hulpverlener hierbij te ondersteunen, organiseert Konnektit maandelijks een vragenuurtje gezondheidsrecht met onze jurist Mr. Ann Dierickx, gespecialiseerd in gezondheidsrecht.

 

Je krijgt tijdens een online zoommeeting de mogelijkheid om jouw concrete vragen te stellen.

 

Oh ja, je kan deze vraag in 1 of meerdere facebookgroepen stellen, maar veelvuldig stel ik vast dat het antwoord dat gegeven wordt niet correct is. Dus kies voor safe en schrijf je in voor ons vragenuurtje ...

 

Kan het ook anoniem?

Vind je het moeilijk om jouw vraag te stellen in aanwezigheid van collega’s?

Geen probleem stuur je vraag vooraf naar sonja@konnektit.be en dan stelt Sonja de vraag in jouw plaats en op die manier weten de andere deelnemers niet dat het jouw vraag is.

Voor wie?

Zowel Konnektit leden als niet-leden zijn welkom.

Experten

Ann Dierickx is advocaat-partner bij Dewallens & partners. Ze is ook gastprofessor aan de Faculteit Rechten (Beroepsuitoefening in de zorg) en Farmacie (Farmaceutische wetgeving en deontologie) van de Universiteit van Antwerpen. Ze legt zich toe op het gezondheidsrecht en in het bijzonder op de beroepsuitoefening van zorgverleners zoals psychologen, kinesisten, artsen, diëtisten, etc. Ook verstrekte ze al advies aan psychotherapeuten. Ze deed veel ervaring op in tucht- en strafzaken waar de zorgverlener aangesproken wordt op het niet respecteren van de reclame- en andere regels, de patiëntenrechten, … Ook geeft ze advies over bestaande en toekomstige regelgeving, en voert ze procedures voor de Raad van State dan wel het Grondwettelijk Hof waarbij ze de regels over de beroepsuitoefening verdedigt of aanvalt.

Sinds augustus 2020 werken Dewallens & partners en Konnektit nauw samen om de leden van Konnektit op juridisch vlak te ondersteunen m.b.t. vragen inzake gezondheidsrecht.

Sonja Delbeecke is maatschappelijk assistent / psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Al meer dan 25 jaar is ze actief in de hulpverlening. Eerst binnen een context van gedwongen hulpverlening, later in een huisartsenpraktijk en een CAW en sinds 2005 als zelfstandig psychotherapeute / bemiddelaar. Sinds 2017 is ze ook zaakvoerder van Konnektit waarbij ze collega-hulpverleners ondersteunt zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

 

Wanneer?

Donderdag 16/03/2023
10u - 11u30

Waar?

Online via zoom.

Je kan enkel LIVE deelnemen. Er wordt geen opname achteraf gedeeld.

Investering

  • niet-leden: 79 euro excl. btw per vragenuurtje
  • basic leden: 49 euro excl. btw per vragenuurtje
  • plus leden: gratis deelname aan alle vragenuurtjes (*)

 

Schrijf je je als plus lid in, maar ben je afwezig of annuleert je minder dan 48u op voorhand dan wordt een no show fee van 49 euro excl btw aangerekend.

Meer info

Heb je vragen of ervaar je problemen bij het inschrijven, aarzel niet om ons te bellen of mailen.

 

Bij onvoldoende inschrijvingen behouden wij het recht om het vragenuurtje te annuleren.

Inschrijven

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.