“HET DOEL VAN DE KUNST IS NIET HET UITERLIJK VAN DINGEN WEER TE GEVEN, MAAR HET INNERLIJK… DAT IS DE ECHTE WERKELIJKHEID.” – ARISTOTELES
Deze reeds 25 jaar bestaande praktijkgerichte opleiding wordt integratief opgebouwd en verbindt de vier disciplines van de creatieve therapie (beeldende werkvormen, dans, drama en stem) met het therapeutisch begeleiden. De stafdocenten verbinden deze vier werkvormen met de basisprincipes van de Interactionele Vormgeving (integratieve psychotherapie), die als kader voor deze opleiding fungeren.
DOEL
THEMA’S
Onderstaande thema’s vinden hun plek binnen deze opleiding. Zij worden steeds verbonden met creatieve werkvormen en de vertaling naar de therapeutische praktijk.
Op het einde van het jaar wordt er aan de student gevraagd om een eindverslag te schrijven waarin wordt weergegeven hoe hij/zij de meerwaarde van creatieve media in de praktijk ervaarde.
Therapeuten, hulpverleners en mensen uit de zorg- of onderwijs sector die kunstzinnige werkvormen in hun werk willen integreren. Artistieke ervaring wordt niet gevraagd.
Therapeuten, hulpverleners en mensen uit de zorg- of onderwijs sector die groepen en / of individuele deelnemers / cliënten begeleiden en hierbij kunstzinnige technieken als een hulpmiddel willen gebruiken.
Suzanne Kempeneers is maatschappelijk assistente en criminologe, werkte elf jaar als therapeute in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg en is tevens docente binnen de IV-opleiding. Naast de IV-opleiding, volgde zij o.a. opleidingen rond psychotrauma, Voice Dialogue, systeemtherapie, psychodrama, EMDR, hypnose en focussing. Zij heeft een eigen therapeutische praktijk in Mechelen en Naxos (Griekenland) en werkt daarnaast als trainer en supervisor. Zij is gefascineerd door het raakvlak tussen theater en therapie en is reeds jaren actief binnen de improvisatietheaterwereld. Zij is auteur van het boek Als woorden spreken (2006) over het gebruik van verhalen en metaforen in psychotherapie. Ze werd als IV-therapeut erkend door de EAP (European Association for Psychotherapy) en de EAIP (European Association for Integrative Psychotherapy).
Katrien Cassiers is docente en vormgever van de Tweejarige Opleiding Integratieve Kindertherapie, Zandspeltherapie en in de Integratieve Creatieve Opleiding. Daarnaast geeft ze meerdere korte trainingen en is supervisor. Oorspronkelijk pedagogisch geschoold maakte ze in 2003 de overstap naar een praktijk voor individuele psychotherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. Als IV-therapeute krijgt het therapeutisch proces een unieke vorm in interactie met de cliënt. O.a.bijkomende opleidingen, systemisch werken, systemische pedagogie, transpersoonlijke psychotherapie, mindfulness en compassie voor hulpverleners, brainspotten, somatic experience, heartfulness, theory u, meditatie, beeldhouwen en eigen kunstenaarschap maken deel uit van haar instrumentarium.
Pat Van Lantschoot is bewegingsexpressie-therapeute en dansdocente. Ze volgde diverse trainingen en specialisaties, o.m. in Gestalttherapie en danstherapie. Sinds 1994 geeft ze individuele en groepstherapie en begeleidt ze trainingen voor therapeuten. Ze is docente aan de Voortgezette opleiding Bewegingsexpressie in begeleiding en hulpverlening (VO-BEBH) aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburgh (Nederland).
Luc Van Nyvelseel is bewegingsacteur, cultureel werker en docent beweging, stem en drama. Hij ondersteunt de artistieke begeleiding en regie van sociaal artistieke projecten met diverse doelgroepen. Luc volgde een opleiding aan de Antwerpse Mime Studio. Stemwerk: Jean-René Toussaint. Butoh dans en Body Weather: Minako Seki, Midoh Ohmura, Ozan Aksoyek, Shanti Ayarzobal, Pé Vermeersch, Frank van de Ven. Hedendaagse dans, Laban: Nathalie Gordon, Lu Marivoet, Simona Gregorio, Lin Yuang Shang.
De investering voor deze jaaropleiding bedraagt :
Zonder basismodule: 2320 euro
Met basismodule: 2545 euro
Geniet tot 30 april 2023 van een vroegboekkorting van 10%
Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.
Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.