Seksualiteit is de belangrijkste bijzaak van de wereld: het is een essentieel onderdeel van onze zelf- en relationele ontwikkeling, het is verweven met onze identiteit, onze behoeften en angsten. Als we onze cliënten in hun volledigheid willen zien en benaderen, dienen we dus ook met hun seksualiteit aan de slag te gaan.
Toch worstelen therapeuten, coaches of andere hulpverleners met het aanbrengen van het thema: Welke taal gebruik ik om seksualiteit bespreekbaar te maken? Durf ik te luisteren en doorvragen, ook al voelt het ongemakkelijk, en waar ligt mijn grens? Welke plaats heeft mijn eigen seksualiteit in het gesprek?
Vaak ontbreekt het de hulpverlener aan kennis en vaardigheden, maar ook de eigen -vaak onbewuste- gevoelens en overtuigingen, de taboes, t.a.v. zijn of haar seksualiteit maken de drempel om erover te spreken groter.
Deze korte opleiding heeft tot doel die kennis, vaardigheden en zelfreflectie te vergroten, waardoor de hulpverlener met meer zelfvertrouwen en vlotter over seksualiteit kan praten, én hier ook therapeutisch mee aan de slag kan.
De opleiding combineert het inzichtelijke en theoretische met het ervaringsgerichte, waarbij we aan de slag met verschillende methodieken, aan de hand van enkele casussen (aangebracht door de deelnemers of door de docent). Je oefent met het bespreken van dit thema en krijgt hiervoor taal aangereikt.
Hulpverleners
Charlotte Benoot is klinisch seksuologe, I.V. therapeut en relatietherapeut. Haar passie voor relaties en seksualiteit groeide toen ze aan de Vrije Universiteit Brussel onderzoek deed naar de seksualiteit en intimiteit bij koppels waarvan één van de partners ongeneeslijk ziek is. Ze doctoreerde in 2018 op het thema. De vele boeiende en kwetsbare gesprekken die ze had met koppels voor dit onderzoek inspireerden haar om het therapeutische veld te verkennen, waarbij ze naast de 4 jarige I.V.-opleiding ook een jaaropleiding partnerrelatietherapie (School4power, 2020) en de EFT ( Emotionally focused therapie) basis- en core-skillstraining (2022) volgde. Sinds enkele jaren kiest ze voluit voor de praktijk, en werkt ze dagelijks met koppels en individuen die worstelen met relationele en seksuele thema’s. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen rond het thema.
De investering voor deze training bedraagt:
215 euro
180 euro (voor studenten van de I.V.-opleiding en VVTIV-leden)
Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.
Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.