Het gebruik van hypnose bij complex trauma en trauma-gerelateerde dissociatie

23/02/2024 - 08/03/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door VHYP

Inhoud van de opleiding

De ‘standard of care’ voor cliënten met een complexe dissociatieve stoornis en andere complexe traumagerelateerde stoornissen is de fasengerichte behandeling. In dit kader kunnen zowel hypnose als meditatie een handig psychotherapeutisch instrument zijn in het kader van de synthese van dissociatieve delen.
In eerdere modules werden hypnosetechnieken vooral besproken in de context van enkelvoudige traumatisering voor de stabilisatie, symptoomreductie, skills training en als hulp bij de blootstelling aan trauma-gerelateerde prikkels. Deze module richt zich specifiek op toepassing van hypnose in de context van een fasegerichte behandeling bij vroegtijdige, herhaalde en complexe traumatisering; een proces waarin afwisselend gewerkt wordt aan stabilisatie, confrontatie en integratie waarbij hypnose gebruikt wordt als midden om de samenwerking en synthese van de gedissocieerde delen van de persoonlijkheid te bewerkstelligen op de weg naar herstel.

 

Inhoud DAG 1:
Het gebruik van hypnose in de dialectiek tussen stabilisatie en confrontatie in de fasegerichte traumatherpie

  1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een psychotherapeutische context van complexe (vroegkinderlijke) traumatisering;
  2. Kort overzicht van de literatuur m.b.t. het gebruik van hypnose bij complexe traumagerelateerde stoornissen;
  3. Bondige herhaling van het gebruik van hypnotische technieken in fase 1 van de behandeling, zoals: het gebruik van imaginaire beschermkledij/uitrusting, de veilige plek, veilige innerlijke plekken, containment- en opbergingstechnieken, de imaginaire ontmoetingsplaats, de innerlijke bron van wijsheid en het innerlijk bouwen aan een gemeenschap van delen; en,
  4. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten van het therapeutisch handelen (met inbegrip van technieken voor psychofysiologische stabilisatie en gronding) op basis van hypnotische technieken.


Inhoud DAG 2:
Het gebruik van hypnose in de dialectiek tussen confrontatie t.o.v. integratie en expansie in de fasegerichte traumatherapie

  1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een psychotherapeutische context van complexe (vroegkinderlijke) traumatisering;
  2. Kort overzicht van de literatuur m.b.t. het gebruik van hypnose bij complexe traumagerelateerde stoornissen;
  3. Bondige herhaling van het gebruik van hypnotische technieken van dag A (gebruik van imaginaire beschermkledij/uitrusting, de veilige plek, veilige innerlijke plekken, containment- en opbergingstechnieken, de imaginaire ontmoetingsplaats, de innerlijke bron van wijsheid en het innerlijk bouwen aan een gemeenschap van delen);
  4. Overzicht van hypnotische technieken voor DIS - en DDNOS – cliënten;
  5. Discussie van de inzichten van William Brown op de fenomenologie van hypnose en dissociatie; en,
  6. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten van het therapeutisch handelen (met inbegrip van technieken voor psychofysiologische stabilisatie en gronding) op basis van hypnotische technieken.

Leerdoelen

Het verschaffen van een specialisatietraining voor psychologen/psychiaters-psychotherapeuten voor het gebruik en de toepassing van hypnose, in het kader van psychotherapeutisch handelen, voor de behandeling van complex psychotrauma en traumagerelateerde dissociatieve stoornissen.

Methode

Literatuur, slides, scripts, live demo, DVD, praktijkoefeningen

Voor wie?

Deze module is toegankelijk voor degenen die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden. Deze module is verplicht voor het curriculum hypnose bij psychotherapie en facultatief voor de andere curricula. Het hebben gevolgd van de eerdere modules over het gebruik van hypnose bij psychotrauma is een voordeel, maar niet vereist.

Opleider

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in de crisispsychologie en in de psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In 1998 richtte hij Crisis & Conflict Counseling op en in 2010 De Weg Wijzer – Centrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding (in Leopoldsburg). Hij is als operationeel brandweerpsycholoog verbonden aan de Brandweer- en Dringende Geneeskundige Hulpverleningszone Noord-Limburg. en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens doceert hij crisispsychologie, crisiscommunicatie en crisisbeheer aan universiteiten in binnen- en buitenland.

 

Wanneer?

Vrijdag 23/02/2024
9u30 - 17u
Vrijdag 08/03/2024
9u30 - 17u

Deze opleiding bestaat uit twee dagen. Dag 2 kan alleen gevolgd worden indien ook reeds eerst dag 1 werd gevolgd.

Waar?

Congrescentrum UPC KU Leuven
Leuvensesteenweg 517,
3070 Kortenberg, België

Investering

De investering voor VHYP-leden bedraagt 240 euro, wie geen lid is van VHYP investeert 300 euro.

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Inschrijven kan via het dashboard op de website van VHYP.

 

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.