Existentiële psychotherapie en counseling

06/10/2023 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Focus on Emotion

Inhoud van de opleiding

In deze jaaropleiding maken de deelnemers kennis met het experiëntieel-existentiële model en leren ze hun eigen existentiële proces en dat van de cliënt te lezen in termen van de existential givens en dimensies: de eindigheid en de beperkingen van het bestaan, vrijheid, keuze, verantwoordelijkheid en schuld, existentiële eenzaamheid en verbinding, zinloosheid, zingeving en spiritualiteit. Er is specifieke aandacht voor het experiëntieel aanwenden van meaning-making en procesgericht gedifferentieerd werken op basis van fenomenologische procesdiagnostiek. Deelnemers leren ook hoe psycho-educatie, interpersoonlijke en evocerende opdrachten ingezet kunnen worden bij existentiële problemen. Daarnaast ontwikkelen zij de openheid om ervaringen van hopeloosheid en niet-weten te containen.

De opleiding put zowel uit het werk van gevestigde waarden als Irvin Yalom (interpersoonlijke invalshoek), Eugene Gendlin (experiëntiële invalshoek), Viktor Frankl (zingeving), maar zoemt ook in op actuele existentiële denkkaders zoals de evidence-based Meaning-Centered Therapy (Breitbart en Vos), Existential-Integrative Therapy (Schneider) en Existentieel Welzijn (Leijssen). Van de deelnemers wordt een actieve inbreng verwacht door voorbereidend leeswerk, het inbrengen van casusmateriaal en het ruim kunnen stilstaan bij existentiële aspecten van het eigen proces. Er is ook een verwerkingsopdracht op het einde van de opleiding.

Elke deelnemer ontvangt een virtuele reader met de belangrijkste teksten. De boeken "Existential Psychotherapy" van Irvin D. Yalom en "Existential Psychotherapy and Counselling: Contributions to a Pluralistic Practice" van Mick Cooper zijn verplichte vakliteratuur Het boek "Existential-Humanistic Therapy" van Kirk J. Schneider en Orah T. Krug wordt warm aanbevolen.Voor wie?

Deze opleiding richt zich op psychotherapeuten en counselors die in de praktijk staan. Psychotherapeuten dienen minimaal het derde jaar van een vierjarige psychotherapieopleiding te hebben afgerond. Counselors dienen minimaal het tweede jaar van een driejarige counselorsopleiding te hebben afgerond.

 

Opleiders

 

Claude Missiaen, klinisch psycholoog, cliëntgericht, existentieel en focusing-oriented therapeut. Claude heeft een eigen psychotherapiepraktijk en is staflid van de postgraduaatopleiding cliëntgerichte therapie van de KU Leuven.

 

Siebrecht Vanhooren, klinisch psycholoog, cliëntgericht, existentieel en focusing-oriented therapeut. Siebrecht is professor klinische psychologie en academisch verantwoordelijke voor de postgraduaatopleidingen cliëntgerichte therapie aan de KU Leuven. Hij werkt als psychotherapeut in PraxisP (KU Leuven) en is mede-oprichter van de Federation for Existential Therapy in Europe (FETE).

 

Inis Gallant, klinisch psycholoog, Gestalttherapeut en existentieel therapeut. Inis werkt als psycholoog oncologie in AZ Damiaan te Oostende en werkt in haar privé-praktijk Camino vooral als supervisor.

 

Evi Van Mierlo, klinisch psycholoog, cliëntgericht, existentieel therapeut. Werkt in een eigen praktijk Dialoog te Boechhout.

 

Wanneer?

Vrijdag 06/10/2023
Vrijdag 20/10/2023
Vrijdag 10/11/2023
Vrijdag 01/12/2023
Vrijdag 22/12/2023
Vrijdag 12/01/2024
Vrijdag 02/02/2024
Vrijdag 01/03/2024
Vrijdag 22/03/2024
Vrijdag 19/04/2024
Vrijdag 26/04/2024
Vrijdag 10/05/2024
Vrijdag 31/05/2024
Vrijdag 21/06/2024

Waar?

Rommanse Poort
3000 Leuven, België

Investering

De investering voor deze jaaropleiding bedraagt  2250 euro

 

Deze investering is inclusief intakegesprek, koffie/thee tijdens de pauzes. Lunch is niet inbegrepen.

Het inschrijvingsgeld kan in twee delen worden betaald (60% bij inschrijving en 40% bij aanvang), neem hiervoor contact op met info@focusonemotion.be

KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.

 

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van Focus on emotion.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.