ONLINE: Schipbreuk geslaagd, een aanpak voor relaties in slecht weer

28 + 29 + 30 september 2021

1 op 3 relaties eindigt in een scheiding en een deel daarvan wordt een vechtscheiding. In dergelijke situaties verliezen ouders daarbij regelmatig het belang van hun kinderen uit het oog en staan ze continu in de vechtstand.

Als hulpverlener en/of bemiddelaar in familiezaken komt u in contact met deze mensen. En misschien weet u bij momenten niet goed hoe te reageren op cliënten in een dergelijke situatie. De gevoelde onmacht om tussen twee vechtende partijen in te staan maakt misschien dat u als hulpverlener / bemiddelaar in een spagaat verzeild raakt.

Hebt u behoefte aan een methodiek om ex-partners weer in een goede balans te brengen waardoor ze verder kunnen met hun leven en hun kinderen gevrijwaard blijven van ongewenste spanning tussen de beide ouders? Dan is Schipbreuk geslaagd dé opleiding voor u.

Deze 3 daagse opleiding richt zich namelijk tot hulpverleners en bemiddelaars in familiezaken die beroepsmatig in contact komen met mensen die in een (v)echtscheiding zijn beland.

Wat is SCHIP?

De SCHIP-aanpak betreft een postrelationeel rouwtraject voor ex-partners met als uiteindelijke doel samen een nieuwe verbinding aan te gaan als ‘partners in ouderschap’.

De SCHIP-aanpak bestaat uit vijf fases die de ex-partners gezamenlijk doorlopen:

 • fase 1 Samenkomen;
 • fase 2 Conflict- en Verliesverheldering;
 • fase 3 Helpend Horen;
 • fase 4 Integratie;
 • fase 5 Partners in ouderschap.

De methodieken die aan deze aanpak ten grondslag liggen zijn de narratieve benadering en de EFT benadering.

Inhoud training

Het woord ‘vechtscheiding’ heeft de focus van het conflict al in zich. De onderliggende verliesaspecten van de echtscheiding komen daardoor minder in beeld.

Verliesaspecten betreffen niet alleen het verlies van de partner, gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis, enzovoort.

Met andere woorden: echtscheiding genereert rouw. Deze rouw wordt doorgaans individueel beleefd. Niet zelden wordt voorbijgegaan aan wat beiden gezamenlijk hebben verloren.

Een aanpak waarbij aandacht is voor zowel verlies- als conflictaspecten, een zogenaamde integrale aanpak, lijkt een aanzienlijk hoger oplossingspotentieel te hebben om uit de vechtscheiding te komen zodat de ex-partners weer als partners in ouderschap samen verder kunnen.

In deze training komen onder meer de volgende thema’s aan bod:

 • de theorie van relatievorming;
 • de connectie tussen verlies & conflict;
 • het HART-model als analyse model bij verlies & conflict;
 • hechtingstijl in relatie tot copingstijl;
 • rouw in relatie tot echtscheiding;
 • de impact van seksuele ontrouw;
 • herstel van vertrouwen.

Er wordt gewerkt met eigen casuïstiek en door de trainers aangeleverde casuïstiek.

Werkwijze en didactische werkvormen

De volgende didactische werkvormen komen aan bod:

 • bestuderen van verplichte literatuur
 • verwerkingsopdrachten
 • rollenspelen
 • oefeningen plenair, in tweetallen en sub-groepjes
 • oefeningen m.b.t. reflectie op eigen houding, visie en valkuilen
 • casuïstiekbespreking
 • individuele eindpresentatie.

Trainers

Tineke Rodenburg is grondlegger van verlieskunde binnen de Hogeschool Utrecht (Nederland). Zij is werkzaam vanuit haar eigen praktijk als systeemtherapeut en relatietherapeut. Haar expertise is met name gelegen in de begeleiding van verlies, rouw en echtscheiding.

Leoniek van der Maarel is psycholoog, orthopedagoog, hypnotherapeut en werkt al 20 jaar als rouwtherapeut in haar praktijk in Leidschendam (Nederland). Zij is verbonden aan Stichting Achter de Regenboog en is auteur van meerdere boeken over rouw bij kinderen, kanker en echtscheiding.

Wanneer?

28 + 29 + 30 september 2021

Telkens van 9u30 tot 17u00.

Waar?

Online

Investering?

Voor deze opleiding kan je genieten van 30% subsidies via de KMO-portefeuille

Voor deze opleiding betaal je

  zonder KMO-portefeuille (*)

met KMO-portefeuille (**)

btw
basisprijs 700,00 euro 490,00 euro 147,00 euro
Konnekt-it basic leden 665,00 euro 465,50 euro 139,65 euro
Konnekt-it plus leden 630,00 euro 441,00 euro 132,30 euro
Konnekt-it premium leden 595,00 euro 416,50 euro 124,95 euro

 

(*) bedrag excl btw

(**) Psychologen / orthopedagogen en psychotherapeuten met verworven rechten kunnen gebruik maken van KMO-portefeuille om deze opleiding te financieren.

Konnekt-it is geregistreerd bij het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid als dienstverlener voor de KMO-portefeuille.

Onze gegevens:

-           Registratienummer: DV.O229322

-           Dienstverlener: Konnekt-it Comm.V.

-           Pijler: Opleiding

-           Domein: Algemeen Domein

Wat zeggen anderen over deze opleiding?

 • Ann De SchepperDe 3 dagen opleiding in de SCHIPmethode vond ik boeiend, mede door de oefeningen waarbij we stap voor stap wegwijs gemaakt werden in die methode. De feedback in de rollenspelen van de duidelijk heel ervaren therapeuten, Leoniek en Tineke, tevens de bedenkers van de methode, en van de collega’s cursisten was to the point en heel leerrijk. Theorie en praktijk wisselden elkaar op een aangename manier af. Er was een goede sfeer en veel respect voor elkaar voelbaar wat een gevoel van veiligheid gaf. Ook de organisatie van de cursus en de catering door Konnekt-it was door en door verzorgd. Kortom: een aanrader.
 • Eline Salembier Deze opleiding heeft mij op een andere manier doen kijken naar (v)echtscheidingen. De manier waarop het verbindende stuk in plaats van het scheidende stuk wordt naar voor gebracht was een eye opener. Een (v)echtscheiding bekijken vanuit een rouwproces biedt mooie werktools aan, die zeer breed bruikbaar zijn. De grote werkbaarheid op verschillende systemen vind ik ook een grote meerwaarde. Het SCHIP-verhaal werd op een heldere en zorgende manier gebracht door Leoniek en Tineke. Hun enthousiasme werkt heel aanstekelijk om ook zelf met deze aanpak aan de slag te gaan. De omkadering van de opleiding was een mooie extra. Een mooie locatie met alles erop en eraan. We werden goed verwend.
 • Eliska Vereecken Met een warm welkom in het Parkoffice, een prachtige locatie, werd de start gegeven van een 3-daagse opleiding. Verwend worden met een gevulde kaft, de nodige notitieschriften, balpen en uiteraard drank en versnaperingen tijdens de opleiding geven een extra boost om de opleiding verder te zetten.

  De lesgevers Leoniek en Tineke, zijn prachtexemplaren. Op een rustige manier en steeds weer bereid het positieve te zien en naar voren te brengen, geven ze feedback en helpen ze om je hun manier van aanpakken eigen te maken. Na de 3-daagse borrel je van energie en zin om de aanpak om te zetten in de praktijk.

  Sonja, Konnektit, zorgt voor een prachtige rustgevende omgeving en verwend de cursisten met heerlijke broodjesmaaltijden en de beste zorgen. Zoals we in Vlaanderen zeggen: met ons gat in de boter heerlijk verwend worden zowel fysiek, cognitief als psychologisch.

Praktisch

Heb je vragen of ervaar je problemen bij het inschrijven, aarzel niet om ons te bellen.

Er dienen voldoende inschrijvingen te zijn, zo niet heeft de organisatie het recht om de opleiding te annuleren.

Inschrijven

Persoonlijk

*
*
Straat *
Nummer *
Postcode *
Gemeente *
*
*

Werk

*
Straat *
Nummer *
Postcode *
Gemeente *
*
*
*
* (vul n.v.t. in indien niet van toepassing)

Wil je op de hoogte blijven
van onze opleidingen,
blogs en tips ontvangen?

We beheren jouw gegevens conform onze privacyverklaring

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier