Een vuurtoren in de storm. Ouders in een hoogconflictscheiding versterken in hun ouderschap adhv van de toolbox “Blijven staan ondanks de storm”

21 mei – 2 juni – 11 juni 2021

Een scheiding is ingrijpend, intens, verwarrend, emotioneel,.. een storm die woedt doorheen alle levensgebieden van alle betrokkenen. Meestal gaat de storm na een tijdje liggen. Het systeem vindt opnieuw een evenwicht, iedereen vindt zijn plek, relaties krijgen een vernieuwde vorm. 

Bij een hoogconflictscheiding,  een vechtscheiding in de volksmond, gaat de storm niet liggen. Ouders en kinderen vinden geen rust. De kwetsuren zijn te diep, de relaties staan onder hoogspanning, de patronen worden destructief… . Men zoekt naar éénzijdige verklaringen en oplossingen. Men verliest de complexiteit en de wederzijdse beïnvloeding uit het oog. Gevaar voor polarisatie loert om de hoek. Men wendt zich tot een rechter om uitspraken te doen, om rust te brengen, om te oordelen. Ouders die in dergelijke stormen terechtkomen verdienden ondersteuning, maar vaak voelen ze eerder veroordeling. 

De metafoor van de vuurtoren weerspiegelt de stevige grond waar je als hulpverlener op moet kunnen steunen om de storm die deze ouders, vaak in juridische procedures verwikkeld, in jouw praktijk binnenbrengen.

Tijdens deze 3 daagse leer je de specificiteit van een hoogconflictscheiding herkennen. In wat is een hoogconflictscheiding fundamenteel verschillend van een andere scheiding? De opleider belicht hoe de huidige maatschappelijke kijk op een scheiding en op ouderschap na scheiding en de taal die men hanteert deze ouders onzeker maakt en isoleert.  Adhv de toolbox krijg je een theoretisch kader en een uitgewerkte methodiek waar je onmiddellijk mee aan de slag kan. Via de gesprekskaarten geeft de opleider de psycho-educatie op de wijze dat jij deze nadien aan een ouder in theprapie kan geven.  Vanessa Maes schetst de nood aan een transparant en betrouwbaar kader, nodig opdat een ouder naar het eigen functioneren kan kijken. Een kader dat toelaat om individueel met één ouder aan de slag kan, vanuit een visie van parallel solo ouderschap. Tenslotte zoomt ze in op de 6 pijlers, die elk steunend zijn om deze ouders houvast te bieden in de storm. De focus ligt op het versterken van de ouder in zijn ouderrol én het doel is het versterken van de ouderkind relatie waarbij de noden van het kind centraal staan, mits voldoende bestaansrecht te geven aan de relatie van het kind met de andere ouder. 

De theorie wordt aangevuld met het aanleren van concrete oefeningen vanuit een heldere visie. Na 2 dagen kan je aan de slag. Op dag 3 is er ruimte voor casussen en vragen vanuit de eigen praktijk. 

Voor wie?

De opleiding richt zich naar hulpverleners en therapeuten die een bachelor of master behaalden in de humane wetenschappen

Opleider

Vanessa Maes is klinisch psycholoog ( VUB) en systeemtherapeute ( IPRR). Ze is de grondlegger van het Alianza project en was jaren verbonden aan CGG PassAnt vzw, waar ze ruime ervaring opdeed als psychotherapeute voor ouders in een hoogconflictscheiding. Momenteel heeft ze een privé praktijk waar ze ouders begeleidt in deze complexe scheidingen, maar ook bij trauma, burn out,rouw en verlies. Ze is mede-auteur van het boek “Blijven staan ondanks de storm. Handvatten voor ouders in een hoogconflictscheiding” en auteur van de toolbox “Blijven staan ondanks de storm.”

Wanneer? 

21 mei + 2 juni + 11 juni 2021

telkens van 9u30 tot 16u30

Waar?

 

De Brouwerij - Ham 175 - 9000 Gent 

Sinds 1 januari 2020 is er in Gent sprake van een lage emissiezone. Check hier of je nog met jouw wagen welkom bent in Gent.

Extra

Wil je alvast de toolbox in huis halen, klik dan op deze link.

Coronamaatregelen

Je mag er op rekenen dat de opleiding georganiseerd wordt op een manier dat alles coronaproof verloopt.

De richtlijnen van de overheid worden op de voet gevolgd zodat we kunnen aanpassen indien nodig.

Carpoolen?

Wil je voor deze opleiding carpoolen, dan kan je oproep plaatsen in onze Community

Investering? 

Voor deze opleiding kan je genieten van vroegboekkorting als je je inschrijft voor 8 maart 2021.

Je geniet bovendien van 30% subsidies via de KMO-portefeuille

  zonder KMO-portefeuille (*) met KMO-portefeuille btw
basisprijs 449,00 euro 314,30 euro 94,29 euro
Konnektit BASIC lid 426,55 euro 298,59 euro 89,58 euro
Konnektit lid PLUS lid 404,10 euro 282,87 euro 84,86 euro
Konnektit PREMIUM lid 381,65 euro 267,16 euro 80,15 euro

 

(*) bedrag excl btw

Bij inschrijving vanaf 8 maart 2021 betaal je

  zonder KMO-portefeuille (*) met KMO-portefeuille btw
basisprijs 499,00 euro 349,30 euro 104,79 euro
Konnektit BASIC lid 474,05 euro 331,83 euro 99,55 euro
Konnektit lid PLUS lid 449,10 euro 314,37 euro 94,31 euro
Konnektit PREMIUM lid 424,15 euro 296,91 euro 89,07 euro

 

(*) bedrag excl btw

Konnektit is geregistreerd bij het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid als dienstverlener voor de KMO-portefeuille.

Onze gegevens:

-           Registratienummer: DV.O229322

-           Dienstverlener: Konnekt-it Comm.V.

-           Pijler: Opleiding

-           Domein: Algemeen Domein

Praktische informatie

Heb je vragen of ervaar je problemen bij het inschrijven, aarzel niet om ons te bellen of mailen.

Bij onvoldoende inschrijvingen heeft de organisatie het recht om deze opleiding te annuleren.

 

Inschrijven

Persoonlijk

*
*
Straat *
Nummer *
Postcode *
Gemeente *
*
*

Werk

*
Straat *
Nummer *
Postcode *
Gemeente *
*
*
*
* (vul n.v.t. in indien niet van toepassing)

Wil je op de hoogte blijven
van onze opleidingen,
blogs en tips ontvangen?

We beheren jouw gegevens conform onze privacyverklaring

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier