Op deze pagina ontdek je het vormingsaanbod van Konnektit en onze vormingspartners

September 2024
21/09/2024

Postgraduaat gestaltpsychotherapie

Gestalttherapie bekijkt de mens als een geheel: gedachten, gevoelens en het lijfelijke worden niet van elkaar gescheiden, maar als een betekenisvol geheel erkend. Bovendien ziet de gestalttherapie de mens als onlosmakelijk verbonden en in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving (gezin, werk, cultuur, geschiedenis, …). De gestalttherapeut staat niet alleen stil bij de problemen van de cliënt, maar kijkt vooral naar de manier waarop hij ze ervaart, welke betekenis ze hebben in zijn leven en hoe hij ermee omgaat. 

21/09/2024 ...

Metapositie van de Supervisor

Supervisie is een apart vak. Het vergt een brede ervaring en diepgaand inzicht in de mechanismes van de hulpverlening. Bijkomend moet de supervisor de vaardigheid beheersen om de “cliënt”, een collega met name, te coachen in zijn interacties en interventies ten overstaan van zijn cliëntsysteem en het hulpverleningsproces. In deze opleiding worden door Bruno Van den Bosch en Marleen Van Laere handvaten aangereikt om om te gaan met enerzijds de supervisant en zijn proces en anderzijds ook met het cliëntsysteem dat besproken wordt.

24/09/2024 ...

Traumaverwerking

Jaarlijks worden duizenden mensen geraakt door ingrijpende gebeurtenissen. Bij velen is het vertrouwen in de ander zwaar beschadigd en staan angst, wantrouwen, schuld en schaamte voorop. Vertrouwen is de basis van de therapeutisch relatie, maar hoe bouw je een vertrouwensrelatie op met iemand die hierin diep geschonden is? Als begeleider leren we meer inzicht te krijgen in het proces dat zich afspeelt bij de cliënt, bij onszelf en in de interactie tussen ons beiden. We leren overdracht en tegenoverdracht begrijpen, macht en onmacht en dissociatie als overlevingsmechanisme. Vanuit een theoretische achtergrond gaan we praktijkgericht vanuit eigen ervaring aan de slag.  Deze opleiding wordt gegeven door Anne Vandenbroucke.

24/09/2024 ...

Integratieve creatieve opleiding

Deze praktijkgerichte opleiding, gegeven door Suzanne Kelmpeneers, Katrien Cassiers, Pat Van Lantschoot en Luc Van Nyvelseel wordt integratief opgebouwd en verbindt de vier disciplines van de creatieve therapie (beeldende werkvormen, dans, drama en stem) met begeleiding van personen. De stafdocenten verbinden deze vier werkvormen met de basisprincipes van de Interactionele Vormgeving, die als kader voor deze opleiding fungeren. Deze opleiding is eveneens toegankelijk voor mensen uit de zorg- en onderwijssector.

27/09/2024

Effectief werken met volwassen cliënten met autisme spectrum stoornis (ASS)

Wouter Dierckx biedt in deze vorming hulpverleners de essentiële kennis en vaardigheden voor een begripvolle en effectieve begeleiding van volwassenen met ASS.

27/09/2024

Tweejarige opleiding tot experiëntieel gestaltcounselor

Tijdens deze 2-jarige opleiding ga je ervaringsgericht aan de slag. Leer je inzichten, vaardigheden en attitudes aan die je meteen kan toepassen in je job. Je leert de innerlijke en relationele effecten op je handelen scherper inschatten zodat je binnen jouw mandaat en opdracht optimaal functioneert. Via persoonlijk bewustzijn kan je op een zuiverdere manier in contact staan met je cliënt. Ook als je na je andere carrière pas start als psychosociaal begeleider helpt onze counselorsopleiding je helemaal om die overstap te maken.

28/09/2024 ...

Counselling opleiding

De ervaringsgerichte opleiding Counsellor is een volwaardige laagdrempelige opleiding lopende over twee academiejaren. De Counsellor Opleiding heeft als uitgangspunt je te vormen tot een professionele counsellor met een zeer sterk fundament. Niki Vervaeke is de trainer van deze opleiding.

30/09/2024 - 14/10/2024

Muziek en klank in therapie

In een therapeutisch kader kan muziek een krachtig en dankbaar medium zijn om verbinding te maken tussen therapeut en cliënt. Het kan, zelfs zonder enige muzikale voorkennis. We reflecteren over wat muziek in jezelf teweeg brengt, naartoe je uitgenodigd wordt of waarheen je geleid wordt. We worden ons ook bewust van valkuilen.

Een korte training door Maia Van Landeghem die een non-verbaal, vaak onontgonnen domein in de therapeutische setting aanboort.

Oktober 2024
04/10/2024 - 11/10/2024 - 25/10/2024 - 08/11/2024

Ademcoach

Ben jij op zoek naar een opleiding waarin je leert hoe je mensen kunt helpen hun ademhaling te optimaliseren en hun algehele welzijn te verbeteren? Dan is onze opleiding tot ademcoach iets voor jou! Leer hoe je mensen kunt begeleiden bij het ontdekken en verbeteren van hun ademhalingstechnieken om stress te verminderen, energie te verhogen en beter te slapen. Onze opleiding biedt diepgaande training in ademhalingstechnieken, anatomie en fysiologie van de ademhaling en coachvaardigheden. Met de groeiende interesse in ademhalingstechnieken voor welzijn en prestatieverbetering, biedt deze opleiding je de handvaten die je nodig hebt om op een degelijke manier ademcoachtechnieken te integreren in je coachpraktijk. Schrijf je nu in en word een expert in het begeleiden van mensen naar een gezonde ademhaling!

07/10/2024 ...

Leren werken met familieopstellingen

Wij zijn allen deel van een familiesysteem. De relatie met partner, ouders, kinderen en familie brengt niet alleen voldoening en geluk maar ook frustratie en teleurstelling. Thema’s waar we als individu mee worstelen, vinden dikwijls hun oorsprong in de familie waarin we zijn opgegroeid en openbaren zich in onze huidige relaties. Op respectvolle wijze therapeutisch werken met een persoon, relatie of gezinstherapie vraagt om specifieke technieken, strategieën en aandachtspunten. Het tussenmenselijke verkeer en de verbindingen tussen individuen krijgen meer aandacht. Met behulp van familieopstellingen kunnen spanningsvelden in een systeem op een eenvoudige en ontroerende manier zichtbaar gemaakt worden. Dit kan de start zijn voor een proces van integratie en heling. Deze opleiding, gegeven door Katrien Cassiers, is eveneens toegankelijk voor mensen uit de zorg- en onderwijssector.

 

07/10/2024 ...

Integratieve koppeltherapie

Tijdens onze jaaropleiding koppeltherapie, gegeven door Hilde Geuens, leiden we hulpverleners, therapeuten en coaches op om op een integratieve en verbindende manier aan de slag te gaan met koppels. We behandelen herkenbare thema’s die tijdens relatietherapie vaak aan bod komen, zoals: moeilijke communicatie, verlies van verbinding, twijfel over weggaan of blijven, ontrouw, seksualiteit, nieuw samengestelde gezinnen, destructieve relaties, … De jaaropleiding vertrekt vanuit het therapeutisch kader van de Interactionele Vormgeving en integreert inzichten en methodieken uit de systeemtherapie, contextuele therapie, EFT, hechtingstheorie en andere. Focus ligt op het ondersteunen van een gezonde balans tussen autonomie en verbinding bij beide partners en binnen de relatie.

9/10/24 ...

Overdracht in de praktijkruimte, een systemische kijk op hulpverlening.

In deze vorming onderzoekt Herlinde Aerts samen met jou het wezen van overdracht in de context van de begeleidingsrelatie. 

10/10/2024

ONLINE: Praktijkhouder ... en dus ook teamleider. Hoe pak je dit aan?

Als praktijkhouder van zelfstandigen hulpverleners wil je je praktijk verder uitbouwen. En plots brengt dit toch ook twijfels en ergernissen met zich mee. Hoe trek je collega's aan om bij jou te werken? Hoe stuur je ze aan? In deze online training staan we stil bij de rol van teamleider en bieden we een kader aan om dit als praktijkhouder vorm te geven.

11/10/2024 ...

Therapeutisch werken met Mindfulness en Compassie

Mindfulness valt als methodiek niet meer weg te denken in het brede welzijnslandschap. In deze opleiding, gegeven door Vanessa Kersemans en Jan Jacobs  leer op een verantwoorde manier mindfulness implementeren in jouw praktijk. We vertrekken vanuit de basis die alle recente behandelingsvormen (zoals MBCT, ACT) met elkaar gemeen hebben en je leert hoe je mindfulness op een verantwoorde en integratieve manier kan toepassen bij cliënten en psychische klachten. Ook werken rond acceptatie en zelfcompassie komen aan bod. Je zal tijdens de lessen zelf ervaren, mindfulness oefenen en trainen op een goede en doorleefde implementatie in je werk met cliënten.

 

14/10/2024 ...

Integratieve Rouw-en verliesbegeleiding

Tijdens deze jaartraining met Katrin Derboven willen we dieper ingaan op hoe je op een integratieve manier met rouw en verlies kan omgaan, met aandacht voor ervaren (voelen), betekenis geven (denken) en gericht handelen (doen). Je krijgt een antwoord op vragen zoals: wat is een normaal rouwproces en wat niet, hoe kan ik ondersteunend werken, welke mogelijke interventies kan ik doen. We gaan ook uitgebreid in op andere vormen van verlies dan door de dood. Daarnaast is er ruimte voor het inbrengen van eigen casussen en gaan we heel praktisch een aantal tools oefenen.

15/10/2024

Lezing voor hulpverleners: introductie in de polyvagaaltheorie

Wil je meer te weten komen over de polyvagaaltheorie en waarom deze van invloed is op stress, angst en zelfs op de beslissingen die we in ons leven nemen, schrijf je dan in voor deze boeiende lezing!

Maak kennis met dit thema bij een hapje en een drankje op onze prachtige locatie in Art Nouveau stijl.

17/10/2024 - 19/12/2024 - 30/01/2025 - 13/03/2025 - 15/05/2025

Jaaropleiding tot erkend EFT-i Supervisor (ISEFT) en Cliëntgericht Supervisor (VVCEPC)

Werk je reeds 5 jaar als erkend als EFT-i therapeut en gebruik je EFT in je dagelijkse psychotherapie praktijk, dan kan je jezelf verder professionaliseren tot erkend EFT-i Supervisor (ISEFT.org). Kurt Renders en Arne Heylen leiden je op.

Deze jaaropleiding geeft je tevens erkenning als supervisor voor cliëntgericht therapie, mits je een cliëntgerichte therapieopleiding hebt genoten die erkend is door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgerichte Psychotherapie en Counseling (VVCEPC).

17/10/2024 ...

Integratief lichaamsgericht werken

In deze jaartraining, gegeven door Ludwina Degryse, worden verschillende lichaamsgerichte benaderingen en methodes verkend aan de hand van een aantal integratieve kaders, waaronder de I.V.-driehoek en het 4 kwadrantenmodel, met als doel lichaamsgericht werk logisch en gepast te integreren in het therapeutisch proces. Lesdagen zijn actief en ervaringsgericht opgebouwd rond relevante theoretische kaders. Er wordt ook ruimte gemaakt voor casusbespreking en reflectie op het eigen therapeutisch en/of begeleidingswerk.

 

17/10/2024

ONLINE vragenuurtje gezondheidsrecht (oktober 2024)

Elke maand organiseren we een vragenuurtje met onze jurist Mr. Ann Dierickx, gespecialiseerd in gezondheidsrecht. Je krijgt tijdens een online zoommeeting de mogelijkheid om jouw concrete vragen te stellen over o.a. beroepsgeheim, deontologie, patiëntenrechten, …

17/10/2024 - 24/10/2024

Lichaamsgericht werken met jongeren en kinderen

In deze korte training met Katrien Cassiers komen speelse methodieken aan bod om bij kinderen en jongeren terug een lichaamsgewaarzijn te ontwikkelen, spanning te herkennen en te leren releasen. Het lichaam wordt herkend als een huis voor emoties dus we werken ook met aardingsoefeningen, kracht en ontspanning. Er is veel aandacht voor traumasensitief werk en beweging als hulpbron voor het wijze wetende lijf. We staan ook stil bij de rol van ouders en begeleiders die hierin erg noodzakelijk ondersteunend kan zijn en waar zij mogelijk zelf ook hulp nodig hebben voor hun eigen regulatie.

Filter...
Filter op
Opleidingspartners

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.