Therapeutisch werken met Mindfulness en Compassie

11/10/2024 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

“YOU CAN’T STOP THE WAVES, BUT YOU CAN LEARN TO SURF” ― JON KABAT-ZINN

 

Mindfulness valt als methodiek niet meer weg te denken in het brede welzijnslandschap. In deze jaaropleiding leggen we de focus op hoe je op een verantwoorde manier met mindfulness aan de slag kan gaan in de individuele praktijk. We vertrekken daarbij vanuit de basis die alle recente behandelingsvormen (zoals MBCT, ACT, …) met elkaar gemeen hebben, en je leert hoe je mindfulness op een verantwoorde en integratieve manier kan toepassen bij diverse cliënten en psychische klachten. Daarnaast zal er ook veel aandacht besteed worden aan het werken rond acceptatie en zelfcompassie, een onlosmakelijk onderdeel van een evenwichtige mindfulness praktijk.

 

Het zelf ervaren, oefenen en trainen van mindfulness is onontbeerlijk voor een goede en doorleefde implementatie in je werk met cliënten. Dit vormt, naast het leren en trainen van praktische vaardigheden een belangrijk deel van de opleiding. Je zal er dus warm voor worden gemaakt om zelf regelmatig te mediteren, en op andere manieren mindfulness te integreren in je eigen leven.

 

DOEL

 • Kennismaken met mindfulness en compassietraining en toepassen op uitdagingen in eigen leven
 • Versterken van jezelf als mindful hulpverlener
 • Verantwoord en doelgericht kunnen begeleiden van mindfulness meditaties en op mindfulness gebaseerde therapeutische technieken
 • Overzicht krijgen van verschillende op mindfulness gebaseerde therapievormen, en dieper inzicht verwerven in de gemeenschappelijke basis, de boeddhistische psychologie. Het vertalen van deze inzichten naar een brede en integratieve praktijk.
 • Leren over recente wetenschappelijke inzichten, bv. de heilzame effecten van mindfulness- en compassiebeoefening op de werking van de hersenen en ons zenuwstelsel.

 

DEELTHEMA’S

 • Mindfulness in het dagelijkse leven
 • Mythes en misverstanden rond mindfulness
 • Wat is lijden? Kennismaking met boeddhistische psychologie
 • De mindful therapeut
 • Wijsheid en compassie in therapie
 • Inzichten uit onderzoek en de relevantie voor de therapeutische praktijk
 • Boeddhistische psychologie vs. Westerse therapiemodellen, overeenkomsten en verschillen
 • Mindfulness neurobiologisch bekeken
 • Mindfulness als onderdeel in een breder integratief behandelingsmodel
 • De therapeutische toepassing van mindfulness: heilzame effecten en valkuilen
 • Mindfulness in de behandeling van depressie, angststoornissen, burn-out, slaapstoornissen, eetstoornissen, problemen gerelateerd aan ADHD, omgaan met chronische pijn, …
 • Mindfulness en compassie, en het werken met de innerlijke criticus

 

 

Methode

Mindfulness- en compassietraining, theorie, ervaringsleren, practica, casusbesprekingen, huiswerkopdrachten.

Voor wie?

 • Psychotherapeuten, psychologen, psychiaters, coaches, counselors, kortom ieder die individueel met mensen aan verandering, heling en persoonlijke groei werkt.
 • Enige ervaring met mindfulness of andere meditatievormen is meegenomen, maar niet noodzakelijk om te starten met deze training.
 • Ben je psycholoog, (ortho)pedagoog of genoot je een vergelijkbare menswetenschappelijke opleiding, maar heb je geen therapieopleiding dan volg je de basismodule de therapeutische werkrelatie.
 • Of de achtergrond en beroepservaring van de potentiële deelnemer al dan niet voldoende is voor deelname, dan wel of het volgen van de basismodule of de basisopleiding nodig is, wordt door de docenten ingeschat. Deze inschatting is bindend.
 • ACCREDITATIE voor artsen en apothekers: deze Jaaropleiding levert bijkomend ook RIZIV-accreditatiepunten op voor de rubriek Ethiek en Economie.

Opleiders

Vanessa Kersemans is bachelor Toegepaste Psychologie en IV-therapeut. Ze werkt als vrijwillig therapeut bij Tejo (Therapeuten voor Jongeren) en als verbindingsbegeleider bij Touw (voor cliënten die het financieel moeilijk hebben), daarnaast is ze ook bestuurslid bij het VVTIV (Beroepsvereniging voor alle therapeuten in de Interactionele Vormgeving).

Ze werd als I.V.-therapeut erkend door de EAIP (European Association for Integrative Psychotherapy).

 

Jan Jacobs werkt als directeur in een zorggemeenschap voor mensen met een beperking. Daarnaast begeleidt hij mens & organisatie als procesbegeleider en I.V.-therapeut. Jan focust zich op thema’s als werkvreugde, zelfzorg, leiderschap en mindfulness. In 2007 kwam Jan voor het eerst met mindfulness in contact. Hij volgende meer dan 10 jaar opleiding bij verschillende mensen zoals David Dewulf, Willem Kuyken, Dennis Genpo Merzel, Christina Feldman, ... Sinds 2012 geeft hij zelf mindfulness training. Jan is tevens medeoprichter en voorzitter van de Mindfulnessvereniging vzw. 

 

Wanneer?

Vrijdag 11/10/2024
10u - 17u
Vrijdag 22/11/2024
10u - 17u
Vrijdag 06/12/2024
10u - 17u
Vrijdag 10/01/2025
10u - 17u
Vrijdag 14/02/2025
10u - 17u
Vrijdag 14/03/2025
10u - 17u
Vrijdag 25/04/2025
10u - 17u
Vrijdag 23/05/2025
10u - 17u

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze jaaropleiding bedraagt:

Zonder basismodule: 1300 euro

Met basismodule: 1265 euro

Geniet tot 30 april 2024 van een vroegboekkorting van 10%

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.