Counselling opleiding

28/09/2024 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Academie Coaching en Counselling België

Inhoud van de opleiding

Counseling is een vorm van professionele begeleiding waarbij wordt samengewerkt met een getrainde counsellor of therapeut om geestelijke gezondheidsproblemen, emotionele problemen, relatieproblemen of andere persoonlijke uitdagingen aan te pakken. Counselling kan veel verschillende vormen aannemen, waaronder individuele therapie, groepstherapie, relatietherapie en gezinstherapie, en kan persoonlijk, telefonisch of online worden gedaan.

Tijdens counselingsessies luistert een counselor naar de zorgen van de cliënt en helpt hij hen hun gedachten en gevoelens te onderzoeken, gedrags- en denkpatronen te identificeren die mogelijk bijdragen aan hun problemen, en strategieën te ontwikkelen om met hun problemen om te gaan en deze op te lossen. Counseling kan nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden en achtergronden, en kan worden gebruikt om een breed scala aan geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken, waaronder angst, somberheid, stress, verdriet, trauma en relatieproblemen.

 

Leerdoelen

Een counsellor helpt een cliënt om de sensitiviteit, de inzichten en de vaardigheden te ontwikkelen die leiden naar een meer bevredigende omgang met zijn sociale omgeving en naar een constructieve dialoog met zichzelf.
Het counselgesprek is structurerend, ondersteunend, gericht op het hier-en-nu. De counsellor kijkt naar de positieve mogelijkheden van de cliënt, bevordert de groei, en heeft oog voor grenzen. Counselling is minder gericht op het uitdiepen, begrijpen en bewerken van psychopathologische patronen in het omgaan met zichzelf en met anderen. Een counsellor zal gericht doorverwijzen naar gespecialiseerde psychotherapeutische hulp indien nodig.

De opleiding is uitgewerkt van uit een humanistische visie, met daarbij een accent op het experiëntiële. Dwz dat de opbouw van de inleiding het accent legt op menswaardigheid, geloof in menselijk kunnen, zelf verantwoordelijkheid nemen. Daarbij is de opleiding zeer ervaringsgericht. Daarnaast biedt het een brede kijk op hoe te werken met mensen en leer je over je eigen opleidingsgrenzen heen te kijken.

De opleiding werkt op twee sporen. Het eerste spoor is je persoonlijke ontwikkeling en het tweede spoor het aanleren van vaardigheden en het integreren van kennis als counsellor. We bewaken hier een goed evenwicht.

In het gebied van jouw persoonlijke ontwikkeling ga je op verkenning in jezelf. Je leert persoonlijke groei induceren bij jezelf om op die manier anderen op een veilige manier te laten groeien. Het gaat hier vaak om emotionele groei. Dit wil zeggen dat je meer gericht leert voelen bij jezelf en daarbij bewust wordt van je eigen afweermechanismen, rollen, angsten en je eigen gedachten, waarden en normen, behoeften en grenzen.
Het leren zakken in je gevoelens brengt je in contact met prettige en minder prettige gevoelens. Je leert omgaan met je eigen gevoelswereld zodat je een stevige basis hebt om te werken met cliënten.

Naast je persoonlijke ontwikkeling leer je heel wat counselvaardigheden en krijg je een grote variatie aan tools aangereikt om ondersteunend te werken met mensen. Onze aandacht gaat vooral naar het creëren van een veilige omgeving waar je jouw cliënt kunt uitdagen om te groeien. De opleiding biedt een algemene ontwikkeling als counsellor.

In de groep wordt er een grote veiligheid gecreëerd waardoor je jezelf mag zijn en jezelf kunt ontmoeten zoals je echt bent. Deze openheid biedt je veel mogelijkheden tot groei en stevige ontwikkeling als counsellor.

 

Methode

Via ons uitgebreide programma leer je de vaardigheden en technieken die nodig zijn om individuen, koppels en gezinnen te ondersteunen bij het navigeren op hun geestelijke gezondheidsreis. Onze ervaren trainers begeleiden je door de laatste inzichten en best practices in het veld, en helpen je om een zelfverzekerde en competente counsellor te worden.

Je krijgt niet alleen de kans om te leren van experts in het veld, maar je krijgt ook de kans om je nieuwe vaardigheden in de praktijk te brengen door middel van oefeningen onder supervisie van een trainer. Dit hands-on leren geeft je het vertrouwen en de ervaring die je nodig hebt om te slagen in je carrière. Om jouw leerproces nog verder te ondersteunen bieden we ook een Digitale Leeromgeving waarin je de kennis vanuit thuis kunt voorbereiden en verwerken.

 

Voor wie?

Iedereen die zijn of haar coaching en counselling vaardigheden wil ontwikkelen en inzetten, bijvoorbeeld als leidinggevende of coach binnen zijn organisatie maar ook voor begeleiders, maatschappelijk werkers, counselors, coaches, psychotherapeuten en psychologen.

Opleider

Niki Vervaeke is coach, counsellor en trainer. Zij werkt rond zelfzorg, inzicht in eigen patronen, emotionele ontwikkeling, zinsvragen en empowerment. Zij helpt bij verhelderen, keuzes leren maken, inzicht krijgen in jezelf en van daaruit evolueren.  

Zij is licentiate van opleiding, heeft meerdere jaren werkervaring in jobs waarin maatschappelijke meerwaarde voorop stond en staat en zij houdt van mensen, boeken, vragen en zoeken.

Ondertussen werkt zij als ombudsvrouw/bemiddelaar in de geestelijke gezondheidszorg en werkt ze in haar eigen coaching en counsellingpraktijk Archè en is ze professioneel trainer.

Wanneer?

Zaterdag 28/09/2024
9u30-16u
Zaterdag 26/10/2024
9u30-16u
Zaterdag 23/11/2024
9u30-16u
Zaterdag 21/12/2024
9u30-16u
Zondag 19/01/2025
9u30-16u
Zaterdag 15/02/2025
9u30-16u
Zaterdag 15/03/2025
9u30-16u
Maandag 28/04/2025
9u30-16u
Zaterdag 10/05/2025
9u30-16u
Zaterdag 21/06/2025
9u30-16u

Waar?

Campus Dr. Guislain
Fr. Ferrerlaan 88a,
9000 Gent, België

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt 1765€.

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.