Integratief therapeutisch werken met seksualiteit

28/01/2025 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

Verken de nuances van seksualiteit via onze jaaropleiding in integratieve sekstherapie.

 

“Erotic intelligence stretches far beyond a repertoire of sexual techniques. It is an intelligence that celebrates curiosity and play, the power of imagination, and our infinite fascination with what is hidden and mysterious” – Esther Perel.

 

Esther Perel’s inspirerende woorden geven een inkijkje in een seksuele ontdekkingsreis die dieper gaat dan gangbare inzichten. Seksualiteit is een essentieel onderdeel van onze zelf- en relationele ontwikkeling, het is verweven met onze identiteit, onze behoeften en angsten. Als we onze cliënten in hun volledigheid willen zien en benaderen, dienen we dus ook met hun seksualiteit aan de slag te gaan.

 

Deze jaaropleiding streeft naar het vergroten van kennis, vaardigheden en zelfreflectie met betrekking tot seksualiteit. Therapeuten kunnen zo op een meer zelfverzekerde en natuurlijke wijze spreken over seksualiteit, het integreren in hun therapeutische praktijk, zowel bij individuele als koppeltherapie. De opleiding is gebaseerd op het therapeutisch kader van Interactionele Vormgeving (I.V.).

 

Het programma omvat o.a. inzichten en methodieken uit oplossingsgerichte sekstherapie, systeemtherapie, Emotionally Focused Therapy (EFT), contextuele therapie, hechtingstheorie. Inspiratie komt voort uit het werk van Esther Perel, David Snarch, Emily Nagoski, Sue Johnson en vele anderen.

 

De opleiding combineert theoretische inzichten met ervaringsgericht leren. Er wordt aanzienlijke ruimte besteed aan casuïstiek, ingebracht door deelnemers of de docent.

 

Deze thema’s komen in de opleiding aan bod:

 • Therapeutische houding van de sekstherapeut,
 • Seksuele differentiatie: Verbinding vs. autonomie,
 • Communicatie over en tijdens seksualiteit: Bevorderende technieken,
 • Contextuele en systemische methodieken bij het werken met seksualiteit,
 • EFT en seksualiteit: Seksualiteit binnen de hechtingstheorie,
 • Seksualiteit en het brein,
 • Archetypen en seksualiteit,
 • Erotische verbeelding: Werken met seksuele fantasieën,
 • Gender en seksualiteit,
 • Herstel na ontrouw,
 • Oplossingsgerichte sekstherapie,
 • Transpersoonlijke dimensie van seksualiteit: Introductie in tantra,
 • Thematische inbreng vanuit de deelnemers.

 

 

 

Voor wie?

 • Deze opleiding richt zich tot (psycho-)therapeuten, hulpverleners, opvoedkundigen.
 • Ben je psycholoog, (ortho)pedagoog of genoot je een vergelijkbare menswetenschappelijke opleiding, maar heb je geen therapieopleiding dan volg je de basismodule de therapeutische werkrelatie.
 • Of de achtergrond en beroepservaring van de potentiële deelnemer al dan niet voldoende is voor deelname, dan wel of het volgen van de basismodule nodig is, wordt door de docenten ingeschat. Deze inschatting is bindend.

Opleider

Charlotte Benoot is klinisch seksuologe, I.V.-therapeut en relatietherapeut. Haar passie voor relaties en seksualiteit groeide toen ze aan de Vrije Universiteit Brussel onderzoek deed naar de seksualiteit en intimiteit bij koppels waarvan één van de partners ongeneeslijk ziek is. Ze doctoreerde in 2018 op het thema. De vele boeiende en kwetsbare gesprekken die ze had met koppels voor dit onderzoek inspireerden haar om het therapeutische veld te verkennen, waarbij ze naast de 4 jarige I.V.-opleiding ook een jaaropleiding partnerrelatietherapie (School4power, 2020) en de EFT ( Emotionally focused therapie) basis- en core-skillstraining (2022) volgde. Sinds enkele jaren kiest ze voluit voor de praktijk, en werkt ze dagelijks met koppels en individuen die worstelen met relationele en seksuele thema’s. Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen rond het thema..

 

Wanneer?

Dinsdag 28/01/2025
10u - 17u
Dinsdag 18/02/2025
10u - 17u
Dinsdag 25/03/2025
10u - 17u
Dinsdag 22/04/2025
10u - 17u
Dinsdag 27/05/2025
10u - 17u
Dinsdag 17/06/2025
10u - 17u

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt

Zonder basismodule: 780 euro
Met basismodule: 1005 euro


Geniet tot 30 april 2024 van een vroegboekkorting van 10%.

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

Inschrijven

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.