Verbindend werken met koppels in conflictsituaties

21/05/2024 - 03/06/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

Het begeleiden van koppels in conflictsituaties kan wel eens een hachelijke onderneming lijken. Niet zelden loopt de emotionele intensiteit tijdens een gesprek behoorlijk op, waarbij het soms een uitdaging is om je als begeleider of therapeut staande te houden. Anderzijds zorgen conflicten die zich thuis voordoen (soms met partnergeweld) er vaak voor dat de moeizaam gezette stapjes in de therapie plots teniet gedaan worden.

 

Hevige emotionele reacties, moeizaam vooruitgang boeken, onvoorspelbare en soms moeilijk te structureren sessies, partners die de therapeut aan hun kant willen krijgen… Voor veel hulpverleners en therapeuten klink dit niet onbekend in de oren. Zelfs doorwinterde koppeltherapeuten geven wel eens aan dat het soms werken is op het scherp van de snede.

 

En toch komt het steeds weer neer op een bedrieglijk eenvoudig principe: partners verlangen beide naar een gevoel van verbondenheid, begrip en liefde van de ander. Daarin zijn ze ‘partners in crime’. In deze training gaan we bekijken hoe we deze mensen vanuit dit gezamenlijk verlangen kunnen helpen om terug een veilige verbinding met mekaar aan te gaan, en geven we je een kompas mee om als therapeut het noorden niet te verliezen in het bos van emoties en interacties.

INHOUD EN METHODE

  • Aanreiken van theorie en het aanleren van methodieken m.b.t. het installeren van veiligheid (zowel tijdens de sessies als in de thuissituatie), opbouwen van een werkrelatie, verbindende en emotieregulerende interventies, werken rond partnergeweld.
  • Leren afstemmen op wat er hier-en-nu in de begeleiding gebeurt en daar de interventies op baseren; leren balanceren tussen het interactionele en het intrapsychische, en tussen de inhoud en het proces.
  • Inoefenen van aangereikte methodieken a.d.h.v. casussen en videomateriaal
  • Uitwisseling en bespreken van ervaringen.
  • Verstevigen van de eigen rol als hulpverlener en zelfzorg

 

Voor wie?

Hulpverleners en therapeuten die met koppels en/of individuen werken rond conflictsituaties.  

Opleider

Hilde Geuens is docente binnen de jaaropleiding koppeltherapie. Ze is organisatiepsycholoog en IV-therapeut. Ze studeerde af met een eindwerk over relatietherapie bij ontrouw: ‘Crisis baart kracht’. Sinds 2015 heeft ze een eigen therapiepraktijk voor koppels en (jong)volwassenen in Herenthout. Daarnaast is ze trainer en geeft ze lezingen. Ze doceert ook een aantal vakken rond communicatie en verbinding, coaching, talentontwikkeling en persoonlijke en professionele groei in de lerarenopleiding van hogeschool UCLL.

Hilde is lid van de Belgische Federatie van Psychologen (BFP), de Vlaamse Vereniging van Therapeuten in de Interactionele Vormgeving (VVTIV) en beschikt over een erkenningsnummer bij de Psychologencommissie.

 

Wanneer?

Dinsdag 21/05/2024
10u - 17u
Maandag 03/06/2024
10u - 17u

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze tweedaagse bedraagt:

230 euro

190 euro (voor studenten van de I.V.-opleiding en geregistreerde I.V.-therapeuten)

 

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

 

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.