Verborgen veerkrachtpad Gerhagen

23/05/2024 - 31/05/2024
Deze opleiding werd georganiseerd door Focus on Emotion

Inhoud van de opleiding

Het verborgen Veerkrachtpad zijn twee uitgestippelde routes in Gerhagen die aan therapeuten/counselors de mogelijkheid bieden om aan outdoor- en wandeltherapie te doen. Deze routes kunnen gebruikt worden in een therapeutische relatie om op een andere manier dan via gesprekstherapie cliënten in beweging te brengen. Het wandelen op zich,  het in de natuur zijn en er opdrachten doen, helpen de cliënt stil te staan bij zichzelf. Door te beleven en te ervaren, komt er  verandering.

We maken je in praktijk wegwijs in het draaiboek van mogelijke oefeningen die we aan het landschap gekoppeld hebben. Dit boekje biedt allerlei suggesties aan van therapeutische oefeningen tot reflectieopdrachten. Hieruit kies je als therapeut in functie van de noden en het proces van je cliënt. Onder elke oefening is kort beschreven staan waar je die oefening best kan uitvoeren op de routes te Gerhagen.

Wandeltherapie is een vorm van outdoor therapie. Meer informatie kan je vinden op de website van de Belgische outdoortherapeuten: https://www.outdoortherapiebelgie.be/.

De twee routes die uitgestippeld zijn, betreffen een zomer- en een winterroute. Deze routes houden rekening met het broedseizoen van de vogels: van 1 maart t.e.m. 31 juli zijn er immers bepaalde plekken in Gerhagen die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Als outdoortherapeuten vinden we het belangrijk om de natuur te respecteren. In die periode kies je voor de zomerroute. Van 1 augustus tem 28 februari kies je voor de winterroute.

Van elke route is er een GPX-bestand gemaakt waarin tevens foto’s opgeslagen zijn. De foto’s zijn genummerd en in het boekje vind je bij de plaatsbeschrijving terug waar op de route je welke oefening kan uitvoeren a.d.h.v. genummerde foto’s. Uiteraard ben je als therapeut vrij om ook andere plekken te kiezen. Het is immers onontbeerlijk om rekening te houden met het proces van je cliënt en oefeningen niet te forceren enkel omdat je deze gepland had.

Ben je als therapeut niet vertrouwd met outdoortherapie? Wil je hier graag in bijleren? Dan ben je meer dan welkom op één van onze workshops. We maken jou dan wegwijs in de boeiende wereld van outdoortherapie!

Voor wie?

Psychotherapeuten en counselors

Opleiders

Martine Rymenants: psychologe en cliëntcentered en ontwikkelingsgerichte psychotherapeute, mobiel care team OPZ Geel, supervisor, outdoortherapeute en stuurgroep outdoortherapie België, therapeute therapeutische staptochten Spiro, docent workshops traumasensitief handelen.

Deze workshop laat je proeven van wat wandeltherapie is, laat je ervaren welke meerwaarde het kan bieden en reikt specifieke tools aan voor de wandeltherapeut.

 

Ann Vandervoort: master in de klinische orthopedagogiek, oplossingsgericht cognitief gedragstherapeut, outdoor therapeut, therapeut ELPZ netwerk geestelijke gezondheidszorg Kempen, eigen praktijk in Meerhout, individuele wandeltherapie, therapeutische wandelsessies in groep, therapeutische staptochten Spiro.

Onze workshop geeft je als therapeut extra tools om je therapeutisch proces te ondersteunen. Het is reeds wetenschappelijk bewezen dat wandelen, in de natuur zijn het mentaal welzijn bevordert.

 

Mieke Beckers: master in de klinische orthopedagogiek & outdoortherapeut bij privépraktijk Walkabout, outdoortherapeut bij de netwerken voor geestelijke gezondheidszorg Diletti & Kempen en vertegenwoordiger van België voor het internationale Adventure Therapy Netwerk.

Deze workshop laat jou als therapeut ontdekken hoe je via wandel- en outdoortherapie de cliënt letterlijk en figuurlijk in beweging brengt. Door te beleven en te ervaren, komt hij tot verandering.

 

Karen Reynvoet: Buitenleerkracht in een Freinetschool, ervaringsgericht outdoor counselor, oprichtster van Inside Out (natuurbelevingsactiviteiten en –coaching), natuurcoach en trainer van leidinggevenden met behulp van paarden.

Onze workshop biedt verschillende tools aan rond coaching in de natuur, het laat je de voordelen ervan aan den lijve ondervinden en geeft je concrete hulpmiddelen voor de toepassing ervan in je praktijk.

 

Wanneer?

Donderdag 23/05/2024
Vrijdag 31/05/2024

Twee mogelijkheden in het voorjaar:

- donderdag 23 mei: Ann Vandervoort , Mieke Beckers

- vrijdag 31 mei: Martine en Karen Reynvoet

We hernemen deze sessies in het najaar.

Waar?

Bosmuseum
Zavelberg 10,
3980 Tessenderlo, België

Investering

De investering bedraagt  50 euro (met steun van het project ‘Verborgen Veerkrachtpad’)

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

Inschrijven kan via deze link

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.