Specialisatie groepstherapie

20/09/2024 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Focus on Emotion

Inhoud van de opleiding

Het specialisatiejaar groepstherapie richt zich tot psychotherapeuten uit diverse stromingen. Hoewel meerdere psychotherapeutische opleidingen de groepstherapeutische methodiek hanteren voor hun leertherapie, leggen ze in de rest van de opleiding doorgaans het accent op het individueel begeleiden van cliënten. Beginnende groepstherapeuten hebben evenwel een brede theoretische en tegelijk therapeutisch relevante omkadering nodig van groepsprocessen en –fenomenen, van procesbevorderende interventies op verschillende niveau’s (gehele groep, subgroepen, individuen..). Evenzeer hebben ze behoefte aan een begeleid oefenen van en experimenteren met groepstherapie in de praktijk, alsook persoonlijke feedback op wat ze doen.

 

Dit specialisatiejaar wil aan deze behoeften tegemoet komen door een bijscholing aan te bieden die deze vier belangrijke leercomponenten wil integreren:

  1. theoretische modellen en handvatten
  2. de eigen leertherapie en het leren reflecteren over wat daar gebeurt.
  3. training van groepstherapeutische vaardigheden
  4. supervisie over de eigen groepspraktijk.

 

Het leertherapeutisch gedeelte is gestoeld op de methodiek van de ongestructureerde groepstherapie. Deze keuze is, naast de affiniteit van de opleiders voor het experiëntiële gedachtegoed, ook ingegeven door leertechnische motieven: het niet opleggen van een externe structuur legt de dynamiek van de spontane groepsontwikkeling het meest zuiver bloot en weerspiegelt de positie die iemand daar zelf in neemt. We starten met een driedaags leertherapiebad. Verspreid over het jaar volgen er dan drie tweedaagsen, waarin therapiesessies worden afgewisseld met reflectiesessies.

 

De opleiding wordt afgerond met een eigen casusgebonden werkstuk waarin de cursist nieuw verworven inzichten integreert met de eigen praktijk.

Voor wie?

De specialisatie groepstherapie richt zich tot kandidaten die

  • een psychotherapeutische opleiding afgerond hebben,
  • gelijkwaardigheid door ervaring kunnen aantonen.

 

Een groepstherapeutische praktijk is sterk aanbevolen maar geen strikte voorwaarde.

Opleiders

 

Hilde Libbrecht, criminologe en erkend cliëntgericht psychotherapeute en supervisor bij de VVCEPC (Vereniging voor Cliëntgerichte en Experiëntiële Psychotherapie en Counseling), werkzaam in CGG-VBO Leuven en leertherapeut in het postgraduaat Cliëntgerichte psychotherapie te Leuven.

 

Luk Peeters, erkend gestalt- en cliëntgericht psychotherapeut bij de EAGT en de VVCEPC, en supervisor bij de EAGT. Specialisatie in de existentiële psychotherapie, groepstherapie en Adventure Therapy. Werkt freelance in binnen- en buitenland met groepen.

 

Caroline Wuyts, klinisch psychologe en erkend psychotherapeute en aspirant-supervisor bij de VVCEPC. Werkt op de Mind Body Unit afdeling Sense, behandelunit voor somatisatiestoornissen, Gasthuisberg Leuven en in haar eigen praktijk Liraz Heverlee. Leertherapeute in het postgraduaat integratieve psychotherapie aan de UAntwerpen.

Wanneer?

Vrijdag 20/09/2024
Woensdag 09/10/2024
Donderdag 10/10/2024
Vrijdag 25/10/2024
Dinsdag 19/11/2024
Vrijdag 13/12/2024
Zaterdag 14/12/2024
Vrijdag 10/01/2025
Donderdag 13/02/2025
Donderdag 27/02/2025
Vrijdag 28/02/2025
Donderdag 27/03/2025
Donderdag 24/04/2025
Woensdag 21/05/2025
Donderdag 22/05/2025
Vrijdag 06/06/2025
Vrijdag 20/06/2025

Waar?

Kartuizerklooster
Tervuursevest 242C,
3000 Leuven, België

Investering

De investering voor deze jaaropleiding bedraagt  2600 euro

 

Deze investering is inclusief intakegesprek, koffie/thee tijdens de pauzes. Lunch is niet inbegrepen.

KMO portefeuille is niet meer mogelijk voor deze opleiding sedert de besparingshervorming van de Vlaamse Overheid.

Het inschrijvingsgeld kan in twee delen worden betaald (60% bij inschrijving en 40% bij aanvang), neem hiervoor contact op met info@focusonemotion.be

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van Focus on emotion.

 

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.