I.V. - coaching

01/01/2025
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

Coaching zit in de lift. De I.V.-visie met integratieve methodieken leent zich goed tot coaching ‘pur sang’ waarbij het doel heel duidelijk organisatie en “actie” is. Coaching wordt tevens meer en meer ‘een onderdeel van...‘. Zo kan in een therapeutisch proces bijvoorbeeld een coachende lijn nodig zijn. Er zijn veel professionele opdrachten waar coaching een belangrijk onderdeel van is: docent, groepsleider, beleidsmedewerker... We worden overspoeld door coaching-modellen. Door ze te verbinden in de I.V.-driehoek ontdekken we de existentiële insteek en de procesmatige complexiteit die ons tot mens maakt, maar vaak in coaching-methoden ontbreekt.

Doel

We worden overspoeld door coachingmodellen. Door ze te verbinden in de I.V.-driehoek ontdekken we de existentiële insteek en de procesmatige complexiteit die ons tot mens maakt, maar vaak in coachingmethoden ontbreekt.

Methode

De sleutel tot de ander ben jezelf. Dat telt voor iedere coach. Maar het geldt ook voor de coachee en zijn doelen. We vertrekken hierbij vanuit de I.V.-driehoek. Daarom kijken we naar jezelf. Wie ben ik als coach? Wanneer en waarom gebruik ik coachende methodieken?

 • wat is het vertrekpunt (Script) in het betekenisgebied?
 • wat is mijn Doel in het creatiegebied (opdracht)
 • en wat is mijn Attractaat (missie) dat ik als coach nastreef?

We kijken naar de coachee en stellen diezelfde drie vragen.

 

I.V.-getrouw maken we uitstappen naar andere stromingen, coachingsmethoden, en wetenschappelijke inzichten om ze integratief in te zetten.

 • Oplossingsgericht coachen en andere gedragscognitieve modellen
 • Procesgerichte methodieken gebruiken ifv handelen
 • Motiverende psychologische modellen
 • Wetenschappelijke inzichten voor individueel coaching en groepscoaching
 • We gaan bij succesvolle mensen te rade
 • We gaan op integratieve wijze coachende methodieken verrijken met therapeutische inzichten en vaardigheden.

 

Iedere deelnemer kan vanuit zijn eigen insteek aan de slag en we coachen elkaar! We ondersteunen elkaar om de methodieken en inzichten meteen concreet en doelgericht in te zetten in onze dagelijkse praktijk. Dit kan zowel door live als online contacten.

 

Voor wie?

 • Professionelen waarvan coaching een belangrijk onderdeel van hun opdracht is: docenten, groepsleiders, beleidsmedewerkers, loopbaantrainers,..
 • Psychotherapeuten die met cliënten (tijdelijk) meer coachend willen werken.
 • Cursisten die geen voorkennis hebben van de Interactie-driehoek of I.V.-driehoek, dienen voorafgaand aan de opleiding het boek ‘Interactionele Vormgeving: handboek psychotherapie’ te lezen.
 • Wil je je graag inschrijven, maar heb je geen therapeutische vooropleiding dan volg je in academiejaar 2024-2025 eerst onze eenjarige basisopleiding ‘Integratieve psycho-sociale begeleider’ zodat je in academiejaar 2025-2026 de jaaropleiding I.V.-coaching kan volgen.

 

Opleider

 

Marleen Van Laere is docente binnen de vierjarige I.V.-opleiding waar ze zelf afstudeerde in 2000. Ze is de medeoprichtster van Coherent, een groepspraktijk waar ze psychotherapie, vorming, groeigroepen, coaching en supervisie aan hulpverleners en teams geeft. Ze is ook werkzaam in CAW Antwerpen waar ze gezinnen rond IFG contextueel heeft begeleid en waar ze nu werkzaam is in de daderhulpverlening. Ze is een vaste supervisor bij Tejo Antwerpen waar de klemtoon ligt op het kort kracht- en oplossingsgericht werken. Ze geeft op de Educatieve Academie ook de jaartraining tot supervisor.

Ze studeerde gezinswetenschappen en gaf daar enkele jaren gesprekstechnieken. Ze volgende veel bijscholingen en trainingen waar onder systemisch werken met IFG, Goldstein, Creatieve therapie, Trauma en Gedragscognitief werken.

Wanneer?

Woensdag 01/01/2025
Zaterdag 31/01/2026

In academiejaar 2024-2025 vindt deze jaaropleiding niet plaats. De data voor academiejaar 2025-2026 worden in januari 2025 bekend gemaakt – in totaal zijn het 8 maandagen.


De data voor de eenjarige basisopleiding ‘Integratieve psycho-sociale begeleider’ die in academiejaar 2024-2025 doorgaat zijn 18 maandagen, nl: (2024) 23 sep, 7 okt, 21 okt, 4 nov, 18 nov, 2 dec, 16 dec, (2025) 6 jan, 20 jan, 3 feb, 17 feb, 10 mrt, 17 mrt, 31 mrt, 28 apr, 12 mei, 26 mei en 9 jun.


Telkens van 10u tot 17u met één uur middagpauze.

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt :

 • Zonder basismodule: 774 euro (definitieve prijs pas in januari 2025 beschikbaar)
 • Met basismodule: 999 euro

 

 

Of voorafgegaan door de basisopleiding ‘Integratieve psycho-sociale begeleider’ twv 2340 euro

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link.

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.