Integratieve creatieve opleiding

24/09/2024 ...
Deze opleiding werd georganiseerd door Educatieve Academie

Inhoud van de opleiding

 

“HET DOEL VAN DE KUNST IS NIET HET UITERLIJK VAN DINGEN WEER TE GEVEN, MAAR HET INNERLIJK… DAT IS DE ECHTE WERKELIJKHEID.”  – ARISTOTELES

 

Deze reeds 25 jaar bestaande praktijkgerichte opleiding wordt integratief opgebouwd en verbindt de vier disciplines van de creatieve therapie (beeldende werkvormen, dans, drama en stem) met het therapeutisch begeleiden. De stafdocenten verbinden deze vier werkvormen met de basisprincipes van de Interactionele Vormgeving (integratieve psychotherapie), die als kader voor deze opleiding fungeren.

 

DOEL

  • Het integratief hanteren van een scala van diverse kunstzinnige vormen in je begeleidingswerk met de bedoeling bewustwording, communicatie, interactie en herstel te bevorderen;
  • Het ontdekken van de meerwaarde van het creatieve medium in het begeleiden van groeiprocessen;
  • Het integreren van kunstzinnige werkvormen bij je begeleiding;
  • Het verfijnen van de eigen creativiteit.

 

THEMA’S

Binnen de opleiding komen diverse thema’s zoals, het lichaam, gronding, expressie en beleving, zelfbeeld, grenzen en vertrouwen, verbinding en communicatie, geschiedenis, (psycho)trauma en emoties, afstand en nabijheid, zelfzorg, ziel en transpersoonlijke aan bod. Zij worden steeds verbonden met creatieve werkvormen en de vertaling naar de therapeutische praktijk.

 

Er zijn in de opleiding twee integratiedagen voorzien waar diverse media en individuele processen aan elkaar verweven worden. Gezien de aard van deze opleiding is aanwezigheid in de lessen verplicht. Ter afronding maken de studenten een eindverslag waarin beleving, integratie en (praktijk)ervaring wordt weergegeven. ​.

Voor wie?

  • Therapeuten , hulpverleners en mensen uit de zorg- of onderwijs sector die kunstzinnige werkvormen in hun werk willen integreren. Artistieke ervaring wordt niet gevraagd.
  • Therapeuten , hulpverleners en mensen uit de zorg- of onderwijs sector die groepen en / of individuele deelnemers / cliënten begeleiden en hierbij kunstzinnige technieken als een hulpmiddel willen gebruiken.
  • Wil je je graag inschrijven voor een van onze jaaropleidingen maar heb je geen therapeutische vooropleiding dan volg je vanaf academiejaar 2024-25 eerst onze eenjarige basisopleiding ‘Integratieve psycho-sociale begeleider’. Ben je psycholoog, (ortho)pedagoog of genoot je een vergelijkbare menswetenschappelijke opleiding, maar heb je geen therapieopleiding dan volg je de basismodule de therapeutische werkrelatie.
  • Of de achtergrond en beroepservaring van de potentiële deelnemer al dan niet voldoende is voor deelname, dan wel of het volgen van de basismodule of de basisopleiding nodig is, wordt door de docenten ingeschat. Deze inschatting is bindend.

 

Opleiders

Suzanne Kempeneers is maatschappelijk assistente en criminologe. Naast de I.V.-opleiding, volgde zij o.a. opleidingen rond psychotrauma, Voice Dialogue, systeemtherapie, psychodrama, EMDR, brainspotting, hypnose en focussing. Na 11 jaar als therapeute in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg te hebben gewerkt koos ze voor freelance. Ze is docente binnen de I.V.-opleiding, actief als trainer en supervisor en heeft een eigen therapeutische praktijk in Mechelen. Zij is gefascineerd door het raakvlak tussen theater en therapie en is reeds jaren actief binnen de improvisatietheaterwereld.

Een groot deel van de tijd verblijft zij in Naxos (Griekenland) waar ze retreats organiseert en workshops aanbiedt rond persoonlijke ontwikkeling. (www.iousia.be)

Zij is auteur van het boek Als woorden spreken (2006) over het gebruik van verhalen en metaforen in psychotherapie. Ze werd als IV-therapeut erkend door de EAP (European Association for Psychotherapy) en de EAIP (European Association for Integrative Psychotherapy).

 

Katrien Cassiers is docente binnen de vierjarige Therapieopleiding in de Interactionele Vormgeving. Ze is ook docente en vormgever van de Tweejarige Opleiding Integratieve Kindertherapie, de jaaropleidingen Integratieve Creatieve Opleiding, Creatieve Therapie met Medium Zand en Leren Werken met Familieopstellingen. Daarnaast geeft ze meerdere korte trainingen en is supervisor. Oorspronkelijk pedagogisch geschoold maakte ze in 2003 de overstap naar een praktijk voor individuele psychotherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. Als therapeute in de Interactionele Vormgeving krijgt het therapeutisch proces een unieke vorm in interactie met de cliënt. Onder andere bijkomende opleidingen, systemisch werken, systemische pedagogie, transpersoonlijke psychotherapie, mindfulness en compassie voor hulpverleners, brainspotten, somatic experience, heartfulness, theory u , meditatie , beeldhouwen en eigen kunstenaarschap maken deel uit van haar instrumentarium.

 

Pat Van Lantschoot is bewegingsexpressie-therapeute en dansdocente. Ze volgde diverse trainingen en specialisaties, o.m. in Gestalttherapie en danstherapie. Sinds 1994 geeft ze individuele en groepstherapie en begeleidt ze trainingen voor therapeuten. Ze is docente aan de Voortgezette opleiding Bewegingsexpressie in begeleiding en hulpverlening (VO-BEBH) aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburgh (Nederland).

 

Luc Van Nyvelseel is bewegingsacteur, cultureel werker en docent beweging, stem en drama. Hij ondersteunt de artistieke begeleiding en regie van sociaal artistieke projecten met diverse doelgroepen. Luc volgde een opleiding aan de Antwerpse Mime Studio. Stemwerk: Jean-René Toussaint. Butoh dans en Body Weather: Minako Seki, Midoh Ohmura, Ozan Aksoyek, Shanti Ayarzobal, Pé Vermeersch, Frank van de Ven. Hedendaagse dans, Laban: Nathalie Gordon, Lu Marivoet, Simona Gregorio, Lin Yuang Shang.

 

 

Wanneer?

Dinsdag 24/09/2024
10u - 17u
Dinsdag 08/10/2024
10u - 17u
Dinsdag 22/10/2024
10u - 17u
Dinsdag 12/11/2024
10u - 17u
Dinsdag 26/11/2024
10u - 17u
Dinsdag 10/12/2024
10u - 17u
Dinsdag 17/12/2024
10u - 17u
Dinsdag 07/01/2025
10u - 17u
Dinsdag 21/01/2025
10u - 17u
Dinsdag 04/02/2025
10u - 17u
Dinsdag 18/02/2025
10u - 17u
Dinsdag 11/03/2025
10u - 17u
Dinsdag 25/03/2025
10u - 17u
Dinsdag 01/04/2025
10u - 17u
Dinsdag 22/04/2025
10u - 17u
Dinsdag 06/05/2025
10u - 17u
Dinsdag 20/05/2025
10u - 17u
Dinsdag 03/06/2025
10u - 17u

Waar?

Educatieve Academie
Patriottenstraat 35,
2600 Berchem, België

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt

Investering?
Zonder basismodule: 2340 euro

Met basismodule: 2565 euro
Voorafgegaan door de basisopleiding ‘Integratieve psycho-sociale begeleider’ twv 2340 euro

 

Geniet tot 30 april 2024 van een vroegboekkorting van 10%.

 

Inschrijving

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

 

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.